10 λόγοι για τους οποίους το κάπνισμα είναι κακό

Το κάπνισμα βλάπτει το σώμα σας και την καλή υγεία με πολλούς τρόπους. Εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία για τον καπνιστή, το κάπνισμα βλάπτει ένα έμβρυο και τους ανθρώπους γύρω από έναν καπνιστή. Το κόστος του καπνίσματος όσον αφορά τους πόρους υγειονομικής περίθαλψης και άλλα οικονομικά έξοδα δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Καρδιακές και αιμοποιητικές ασθένειες

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου διπλάσια ή τετραπλάσια. Το κάπνισμα προκαλεί στένωση αγγείων αίματος, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη παροχή αίματος στους ιστούς του σώματος. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αποδυνάμωσης και αερόβιων αιμοφόρων αγγείων, γνωστών ως ανευρύσματα. Η ρήξη ενός ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή ξαφνικό θάνατο.

Ασθένεια των πνευμόνων

Μια αναφορά του CDC τον Σεπτέμβριο του 2003 σημείωσε ότι το 49% των σημερινών καπνιστών έχει χρόνια βρογχίτιδα και το 24% έχει εμφύσημα. Μεταξύ των πρώην καπνιστών, το 24% έχει εμφύσημα και το 26% έχει χρόνια βρογχίτιδα. Ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ είναι 12 έως 13 φορές υψηλότερος στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Αδύναμα οστά

Οι καπνιστές γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης και καταγμάτων ισχίου μετά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1997 στο “BMJ”, 1 στα 8 κατάγματα ισχίων μεταξύ των γυναικών οφείλεται στο κάπνισμα. Στην ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου σε γυναίκες καπνιστές είναι κατά 17% υψηλότερος από τους μη καπνιστές και είναι 71% υψηλότερος στην ηλικία των 80 ετών.

Καρκίνος

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50 που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, αναφέρει η αμερικανική ένωση πνεύμονα. Οι καπνιστές έχουν υψηλότερα ποσοστά πολλών ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πνεύμονα, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και του οισοφάγου. Το κάπνισμα τσιγάρων είναι υπεύθυνο για το 90% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει ότι από το 2013, μόνο το 16% των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα επιβιώνουν 5 χρόνια ή περισσότερο.

Δευτεροβάθμια βλάβη

Ο παθητικός καπνός προκαλεί καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου σημειώνει ότι ο παθητικός καπνός είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 45.000 θανάτους λόγω καρδιακών παθήσεων και περίπου 3.400 θανάτους λόγω καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό καπνό έχουν περισσότερες μολύνσεις από το αυτί και κρυολογήματα και αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρέφους, εξηγεί η αμερικανική ένωση πνευμόνων.

Βαμμένα δόντια και μειωμένες αισθήσεις οσμής και γεύσης είναι κοινές στους καπνιστές. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνους του στόματος, των χειλέων, της γλώσσας και του λαιμού περίπου πενταπλάσια έως δέκα φορές, σύμφωνα με το ιατρικό κείμενο “Καρδιολογική Επιδημιολογία και Πρόληψη”.

Προβλήματα στα δόντια, το στόμα και το λαιμό

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης πρόωρων γεννήσεων, νεογνών χαμηλού βάρους και νεκρών τοκετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Οι γυναίκες που καπνίζουν είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από στειρότητα.

Επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Το κάπνισμα και ο παθητικός καπνός προκαλούν κρίσεις άσθματος. Η συνέχιση του καπνίσματος με το άσθμα μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση και να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο. Μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας, η έκθεση σε παθητικό καπνό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αναφέρει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.

Το CDC εκτιμά ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κοστίζουν 96 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και ότι οι ΗΠΑ χάνουν περίπου 97 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος παραγωγικότητας λόγω ασθενειών των εργαζομένων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Όλες οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Τα άτομα που καπνίζουν πεθαίνουν 13,2 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές και οι γυναίκες πεθαίνουν 14,5 χρόνια νωρίτερα, προειδοποιεί το CDC.

Ασθμα

Κόστος υγειονομικής περίθαλψης

Πρόωρη θανάτου