Υπο-διατροφή έναντι υποσιτισμού

Η υπερβολική διατροφή, η υπο-διατροφή και άλλες μορφές πρόσληψης θρεπτικών συστατικών εκτός ισορροπίας ή υποσιτισμός μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. Η σοβαρή ανεπάρκεια, η υπερβολική και μη ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του σώματός σας και την ικανότητά του να αναπτύσσεται και να ανθίζει, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Η υποθυρεοειδισμός αυξάνεται, ενώ η υπερβολική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες. Ένα έλλειμμα ή περίσσεια συγκεκριμένων βιταμινών, ανόργανων συστατικών και θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α, ο σίδηρος και η πρωτεΐνη, μπορεί να προωθήσει τις ασθένειες και τις συνθήκες που σχετίζονται με τις θρεπτικές ουσίες.

Ορισμός

Η υπο-διατροφή συνεπάγεται έλλειψη ενέργειας ή θρεπτικών ουσιών. Ο υποσιτισμός αντιπροσωπεύει μια ανισορροπία, είτε μια ανεπάρκεια είτε μια περίσσεια, στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και άλλων στοιχείων που απαιτούνται για την υγεία. Επομένως, η υπο-διατροφή είναι μια μορφή υποσιτισμού.

Υποσιτισμός

Ο υποσιτισμός μπορεί να εκδηλωθεί ως πείνα, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων ή υπερβολική κατανάλωση. Τα μισά από τα 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο υποφέρουν από υποσιτισμό, όπως αναφέρει το Διεθνές Κέντρο Διατροφής για την Οικολογία. Ένας στους πέντε ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο πάσχει από πείνα. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξινομούνται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όπως ορίζεται από δείκτη μάζας σώματος, ΔΜΣ, 25 ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με τον Eleanor Whitney, Ph.D. Και το Sharon Rolfes, MS, RD, στο βιβλίο «Κατανόηση της Διατροφής». Το υπερβολικό βάρος, που συνδέεται με την υπερβολική διατροφή, αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου. Σε υποσιτισμό. Πολύ λίγη βιταμίνη Α προκαλεί τύφλωση, προκαλεί υπερβολική βλάβη στα κύτταρα σας. Πολύ μικρό σίδηρο προκαλεί αναιμία, πάρα πολλά μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση ή θάνατο. Πολύ μικρή πρωτεΐνη μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας και η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί επίσης να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.

Υπο-διατροφή

Η υπο-διατροφή πρωτεΐνης-ενέργειας (PEU), που προηγουμένως ονομάζεται υποσιτισμός πρωτεϊνικής ενέργειας (PEM), προκύπτει όταν οι άνθρωποι στερούνται πρωτεΐνης, ενέργειας ή και των δύο. Φτάνει νωρίς στην παιδική ηλικία και είναι η πιο διαδεδομένη, καταστροφική μορφή υποσιτισμού στον κόσμο. Η PEU πλήττει 500 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο. Η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής οδηγεί σε κακή ανάπτυξη στα παιδιά και απώλεια βάρους και σπατάλη στους ενήλικες. Οι Whitney και Rolfes περιγράφουν δύο διαφορετικές μορφές PEU, marasmus και kwashiorkor.

Marasmus

Ο μαρασμός συνεπάγεται σοβαρή στέρηση τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκαλούμενη από ανεπαρκή ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, το marasmus έχει ως αποτέλεσμα την ακραία απώλεια μυών και λίπους και δίνει μαραστικά παιδιά την εμφάνιση του δέρματος και των οστών. Χωρίς επαρκή διατροφή, ακόμη και ο μυς της καρδιάς σας απομακρύνεται και η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η λειτουργία παραπαίει.

Το Kwashiorkor, μια άλλη μορφή PEU, προκύπτει από μια ξαφνική και πρόσφατη στέρηση τροφής. Σε αντίθεση με τα αδύναμα μαρασμικά παιδιά, τα παιδιά με kwashiorkor εμφανίζουν τυπικά μια πρησμένη κοιλία. Το αυξημένο ήπαρ και η απώλεια ισορροπίας υγρών επιτρέπει στα υγρά να διαρρεύσουν στους χώρους μεταξύ των κυττάρων και να δώσουν την εμφάνιση μιας πρησμένης κοιλιάς σε ένα πλαίσιο που εμφανίζει κάποια απώλεια μυός με οίδημα στα άκρα και στο πρόσωπο. Απώλεια του χρώματος των μαλλιών, ελαστικό δέρμα, μολυσματικές ασθένειες και πληγές που αργούν να επουλωθούν είναι άλλα συμπτώματα kwashiorkor.

Kwashiorkor