Τύπους λευκοκυττάρων

Τα λευκοκύτταρα ή τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράγονται στο μυελό των οστών και απελευθερώνονται στο αίμα όταν ωριμάσουν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευκοκυττάρων, με λειτουργίες που κυμαίνονται από προστασία έναντι μόλυνσης από μικροοργανισμούς έως προστασία έναντι όγκων και παρασίτων. Τα λευκοκύτταρα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Ουδετερόφιλα

Τα ουδετερόφιλα είναι ο πιο άφθονος τύπος λευκοκυττάρων. Είναι πολύ κινητά κύτταρα και μπορούν να κινηθούν γρήγορα μέσα στο σώμα. Τα ουδετερόφιλα είναι συχνά τα πρώτα άτομα που ανταποκρίνονται σε περιπτώσεις τραυματισμού ή μόλυνσης και εμπλέκονται σε πρώιμη φλεγμονή. Τα ουδετερόφιλα είναι ικανά να καταπολεμούν τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, απορροφώντας τους εισβάλλοντες οργανισμούς, οι οποίοι θανατώνονται και εξαλείφονται από το σώμα.

Ηωσινόφιλα

Τα ηωσινόφιλα καταπολεμούν τις λοιμώξεις, ειδικά εκείνα που προέρχονται από μικρά παράσιτα. Είναι επίσης σημαντικές για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Πολλοί ιοί περιέχουν ριβονουκλεϊνικό οξύ ή RNA ως γενετικό υλικό τους. Τα ηωσινόφιλα περιέχουν μόρια που καταστρέφουν το RNA, καταστρέφοντας έτσι πολλούς ιούς. Τα ηωσινόφιλα εμπλέκονται επίσης σε αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και στη φλεγμονώδη διαδικασία που προκαλεί άσθμα.

Βασόφιλα

Τα βασόφιλα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, ιδιαίτερα στις αλλεργικές αντιδράσεις. Αποθηκεύουν ισταμίνη, μια ουσία που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιτρέπει στο αίμα να ρέει μέσα στους ιστούς προκαλώντας φλεγμονή. Η ισταμίνη απελευθερώνεται από τα βασεόφιλα σε απόκριση της έκθεσης σε ορισμένες ουσίες στο περιβάλλον που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η γύρη. Τα βασεόφιλα δεν είναι τόσο κινητά στο σώμα όσο άλλοι τύποι λευκοκυττάρων και συνεπώς εμπλέκονται σε μεταγενέστερες φάσεις φλεγμονής.

Λεμφοκύτταρα

Τα λεμφοκύτταρα αποτελούν μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι σε θέση να αναγνωρίσει ξένα υλικά και να τα καταστρέψει γρήγορα. Τα λεμφοκύτταρα περιλαμβάνουν φυσικά κύτταρα φονιάς, τα οποία είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν αλλαγμένα κύτταρα, όπως καρκινικά ή μολυσμένα κύτταρα. Τα Τ κύτταρα και τα Β κύτταρα είναι επίσης τύποι λεμφοκυττάρων. Αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στην παραγωγή αντισωμάτων ενάντια σε εισβάλλοντα μικρόβια, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν και να επιτεθούν αν εισβληθούν ξανά στο σώμα.

Μονοκύτταρα

Τα μονοκύτταρα είναι σημαντικά στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που αφαιρεί τις μολύνσεις χωρίς να απαιτεί οποιαδήποτε μνήμη του επιτιθέμενου οργανισμού. Τα μονοκύτταρα προστατεύουν τους ιστούς από την εισβολή ξένων ουσιών και μπορούν να κινηθούν γρήγορα μέσω του σώματος σε περιοχές μόλυνσης. Μόλις φτάσουν σε έναν εισβάλλοντα οργανισμό ή ουσία, χωρίζουν σε κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία στη συνέχεια απορροφούν και καταστρέφουν τον οργανισμό. Συχνά, μικρά κομμάτια του κατεστραμμένου οργανισμού αφήνονται πίσω για να έρθουν σε επαφή τα λεμφοκύτταρα και να αρχίσουν να χτίζουν αντισώματα ενάντια σε περίπτωση που ο οργανισμός προσπαθήσει να εισβάλει ξανά.