Τύπους αναρρίχησης βράχου

Η γνώση του τύπου αναρρίχησης που χρησιμοποιείτε και ο καλύτερος τρόπος να το χρησιμοποιήσετε μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα αναρρίχησης σας. Το φυσικό βράχο μπορεί να διευκολύνει πολλές αναρτήσεις, αν και η πλειοψηφία τους κατατάσσεται σε μερικές επιλεγμένες κατηγορίες. Κάποια καλύμματα είναι αρκετά μεγάλα για να χωρέσουν ολόκληρο το χέρι σας, και άλλα δεν είναι μεγαλύτερα από το πάχος μιας πιστωτικής κάρτας.

Τσακίζω

Μια πτυχή είναι μια μικρή αναρρίχηση που μπορεί να χωρέσει μόνο σε ένα μέρος των δαχτύλων σας πάνω της. Ορισμένες πτυχώσεις είναι αρκετά μεγάλες για να ταιριάζουν σε μια ίντσα ή και περισσότερο των δακτύλων σας, ενώ άλλες είναι μόνο το πάχος μιας πιστωτικής κάρτας. Μπορείτε να πιάσετε ένα πτύχωμα με ένα κλειστό χέρι στο οποίο ο αντίχειρας σας τυλίγει γύρω από το δείκτη σας, ή με τα δάχτυλα και την παλάμη σας ανοικτά. Λάβετε υπόψη ότι ενώ πιέζετε ένα πρεσάρισμα με ένα κλειστό χέρι αυξάνετε τη δύναμή σας στο τιμόνι, ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα δάκτυλά σας και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς τένοντα ή τροχαλίες.

Πρέζα

Ένα τσίμπημα είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομα, μια λαβή που πιάνεται με τα δάχτυλά σας και τον αντίχειρά σας σαν να κρατάτε ένα δοχείο σόδα. Οι τσιμπίδες μπορούν να βρεθούν σε όλες τις γωνίες και σε όλους τους τύπους χαρακτηριστικών βράχου. Το κλειδί αυτών των κριτηρίων είναι να συμπιέσετε σκληρά.

Sloper

Οι γλωττίδες είναι ομαλές, επίπεδες λαβές που δεν έχουν καμία οπή ή άκρη για να αρπάξουν. Μπορεί να βρεθούν σε όλους τους τύπους βράχων, αλλά είναι πιο συνηθισμένοι σε ψαμμίτες. Κρατώντας ένα sloper είναι σαν να παλαμάρετε ένα μπάσκετ, και χρησιμοποιείτε την τριβή του βράχου και τη θέση του σώματος σας για να αυξήσετε τη λαβή σας στο κέλυφος.

Κάτω

Μια σκασίλα είναι μια λαβή που κοιτάζει κάτω από το πρόσωπο του βράχου, ενώ το χέρι σας βλέπει παλάμη όταν το κρατάτε. Οι υποκλίσεις βρίσκονται συνήθως σε σπηλιές και σε απότομες αναρτήσεις. Η σύλληψη αυτού του τύπου αναρρίχησης είναι σαν να κάνατε μια μπούκλα. Με τη σωστή τεχνική και τη θέση του σώματος, πιθανότατα τα υψηλά πόδια, μια κάτω απόκλιση παράγει μια μεγάλη ποσότητα προς τα πάνω με μικρότερη ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται.

Sidepull

Οι πλευρικές σιαγόνες μοιάζουν πολύ με ένα πρεσάρισμα, εκτός από το ότι τραβάτε πλάγια και όχι προς τα κάτω. Οι πλευρικοί άξονες μπορούν να βρεθούν σε όλους τους τύπους βράχων και μπορούν να κρατηθούν με ανοιχτό ή κλειστό χέρι. Αυτά τα ρεύματα παράγουν επίσης πολύ προς τα πάνω με λιγότερες προσπάθειες.

Οι κανάτες είναι μεγάλες λαβές που ταιριάζουν σε ολόκληρο το χέρι σας. Αυτός ο όρος περιγράφει μερικά από τα μεγαλύτερα και ευκολότερα αναρριχητικά όπλα που θα βρείτε. Οι κανάτες έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, χρησιμοποιούν μικρότερη ποσότητα ενέργειας για να συγκρατούν και χρησιμοποιούνται καλύτερα για να ξεκουραστούν κατά την αναρρίχηση. Αυτός ο όρος προέρχεται από τη λαβή που πιάστε σε μια κανάτα γάλακτος ή νερό.

Κανάτες