Τους κινδύνους της κατανάλωσης ακατέργαστων πατατών

Πολλά λαχανικά καταναλώνονται συνήθως ωμά, καθώς και μαγειρεμένα. Γενικά, τα ωμά λαχανικά είναι λαμπερά, ζουμερά και φρέσκα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λαχανικά που σπάνια τρώγονται ωμά. Η πατάτα είναι ένα από αυτά. Παρόλο που μπορούν να καταναλωθούν ωμά, η αμυλούχα υφή τους και η ελαφριά πικρία τους είναι άβολα για τους περισσότερους. Οι ακατέργαστες πατάτες δεν είναι εκ φύσεως τοξικές, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τους αντιμετωπίζετε με προσοχή.

Αδιαπερατότητα

Οι πατάτες είναι ουσιαστικά μια θρεπτική αποθήκη. Ο φυσικός τους σκοπός είναι να προμηθεύσουν τρόφιμα για τα φυτά πατάτας του επόμενου έτους και αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο χρήσιμα για τον άνθρωπο. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των τροφίμων μιας πατάτας είναι με τη μορφή αμυλούχων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα κύρια καύσιμα του ανθρώπινου σώματος, αλλά χωνεύουμε ανεπαρκώς τα ακατέργαστα άμυλα. Όπως και στα δημητριακά, τα άμυλα στις πατάτες είναι αβλαβή και παρέχουν λίγη θρεπτική αξία, εκτός εάν πρώτα έχουν μαγειρευτεί.

Αέριο και φούσκωμα

Επειδή είναι αβλαβή, οι άψητες πατάτες περνούν μέσα από το ανώτερο έντερο με ελάχιστες αλλαγές. Φθάνουν στο κάτω μέρος του εντέρου σε μεγάλο βαθμό άθικτο, όπου αρχίζουν να ζυμώνουν υπό την επήρεια εντερικών βακτηρίων. Το αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης είναι η παραγωγή αερίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες και μετεωρισμός. Παρόλο που κανένα από αυτά τα αποτελέσματα δεν αποτελεί απειλή για την υγεία, είναι άβολα και άβολα.

Τροφική δηλητηρίαση

Οποιαδήποτε ωμή τροφή αντιπροσωπεύει κίνδυνο τροφικής ασθένειας. Οι ασθένειες προκαλούνται από ένα μικρό ποσοστό βακτηριδίων και άλλων μικροοργανισμών, που αναφέρονται ως “παθογόνα”, που υπάρχουν συχνά στα τρόφιμα. Το μαγείρεμα των λαχανικών εμποδίζει την ασθένεια θέρμανσης και θανάτωσης των παθογόνων παραγόντων. Οποιοδήποτε λαχανικό που καταναλώνεται ωμά πρέπει πρώτα να πλυθεί καλά και στη συνέχεια να αποφλοιωθεί, εάν είναι απαραίτητο. Στην περίπτωση πατατών, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση όλων των ιχνών του εδάφους από το δέρμα.

Τοξικότητα

Οι πατάτες είναι μέλη της οικογένειας των νυχτών, μαζί με τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τον καπνό. Όλα τα μέλη αυτής της οικογένειας είναι γνωστά για την προστασία τους με τοξικά αλκαλοειδή, και οι πατάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Παράγουν δύο αλκαλοειδή, σολανίνη και χασονίνη, που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Συνήθως, μια πατάτα περιέχει μόνο μικρές ποσότητες και των δύο. Ωστόσο, οι βλαστημένες ή οι πράσινες πατάτες μπορούν να έχουν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες σολανίνης. Η σολάνίνη προκαλεί διάρροια, ναυτία, κράμπες, κεφαλαλγίες και σε ακραίες περιπτώσεις αποτυχία οργάνων και θάνατο. Οι πράσινες πατάτες δεν πρέπει να τρώγονται, ούτε ωμά ούτε μαγειρεμένες.