Τι σημαίνει όταν η κίνηση του εντέρου του μωρού είναι κολλώδης;

Είναι πάντα μια έκπληξη να ανοίξετε την πάνα του μωρού σας και να δούμε τι παρήγαγε σήμερα. Μόλις το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεό φαγητό, τα απομεινάρια χτεσινού δείπνου είναι συνήθως ορατά. Τα σκαμνιά μωρών συνήθως δεν είναι, όπως το σκαμνί ενηλίκων, τέλεια διαμορφωμένα και σταθερά. Τα κολλώδη κόπρανα μπορούν να εμφανιστούν για διάφορους λόγους.

Μεκόνιο

Το πρώτο σκαμνί που παράγεται μετά τη γέννηση ονομάζεται μεκόνιο. Τα μαλλιά, τα παλαιά κύτταρα του δέρματος, το αμνιακό υγρό και άλλα συντρίμμια πηγαίνουν στη δημιουργία μεκωνίου ενώ το μωρό σας κατοικεί στη μήτρα. Αυτό το σκούρο πράσινο κολλώδες σκαμνί μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστεί από το κάτω μέρος του μωρού σας. Εάν το μωρό σας περάσει μεκομίνη πριν από τη γέννηση, καθώς το 10 έως 15 τοις εκατό των βρεφών κάνουν, σύμφωνα με τον παιδίατρο Δρ Greene, ίσως να μην δείτε πολλά από αυτά στην πάνα. Το μέσο μωρό περνάει το μέκονιο για τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, προτού να αρχίσει να τρώει αρκετά για να παράγει τα κόπρανα από αυτό που τρώει. Το πέρασμα του meconium είναι ένα καλό σημάδι ότι το πεπτικό σύστημα του μωρού σας λειτουργεί σωστά.

Κανονικά πασπαλισμένα σκαμνιά

Τα θηλάζοντα μωρά τείνουν να έχουν χαλαρότερο σκαμνί από τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό, τα οποία μπορεί να έχουν πασχαλιστά, κολλητά, καφέ σκαμνιά που μυρίζουν περισσότερο σαν ενήλικο σκαμνί. Τα μωρά που πίνουν αλκοολωμένο σκεύασμα μπορεί να παράγουν σκούρο πράσινο σάλπιγγα. Εάν τα κόπρανα του μωρού σας αλλάξουν ξαφνικά με χρώμα ή συνέπεια, εξετάστε πρώτα τι μπορεί να φάει την προηγούμενη ημέρα πριν καλέσετε τον γιατρό. Εάν το μωρό σας παράγει ξαφνικά μαύρο σκαμπό που είναι πιο σταθερό από πριν και εάν πρόσφατα άλλαξε τη φόρμουλα ή πρόσθεσε σίδηρο, αυτό μπορεί να είναι η αιτία, εξηγεί ο παιδίατρος Jay Gordon. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό του μωρού σας για αυτό.

Αίμα στο σκαμνί

Το αίμα στο σκαμνί είναι πολύ ασυνήθιστο στα μωρά, αλλά μπορεί να συμβεί εάν το μωρό σας έχει προβλήματα με την ανώτερη γαστρεντερική του οδό, έτσι ώστε το αίμα να αναμιγνύεται με το σκαμνί για να σχηματίσει ένα σκοτεινό, κορεσμένο σκαμνί. Μια σοβαρή γαστρεντερική λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση που προκαλεί γαστρίτιδα ή έλκη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία GI σε ένα μωρό. Τα φυσιολογικά νεογνά γενικά δεν αναπτύσσουν γαστρικά έλκη, αν και τα μωρά στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών που είναι εξαιρετικά άρρωστα μπορεί να αναπτύξουν γαστρική διάβρωση, εξηγεί ο Δρ Ken Nagamori του Πανεπιστημίου της Χαβάης. Αν νομίζετε ότι το μωρό σας έχει περάσει ένα αιματηρό σκαμνί, ενημερώστε το γιατρό της και αποθηκεύστε τα κόπρανα για έλεγχο.

Σκέψεις

Αυτό που έρχεται πρέπει να βγει. Εάν το μωρό σας τρώει κάτι νέο ή ασυνήθιστο, περιμένετε τα ασυνήθιστα αποτελέσματα της πάνας, καθώς το σύστημα του μωρού δεν καταρρέει τα τρόφιμα τόσο αποτελεσματικά όσο τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι απλό να δοκιμάσετε τα σκαμνιά για την παρουσία αίματος με μια δοκιμή guaiac, η οποία μπορεί να θέσει τους φόβους σας να ξεκουραστούν. Ο γιατρός σας θα κηλιδώσει μια μικρή ποσότητα σκαμνιού σε μια μικρή κάρτα και θα τοποθετήσει αρκετές σταγόνες διαλύματος ελέγχου στο σκαμνί. Αν το σημείο αλλάξει χρώμα, υπάρχει αίμα.