Τι μέταλλα μετατρέπουν τα αμινοξέα σε ντοπαμίνη και σεροτονίνη;

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν να αναμεταδώσουν τις παρορμήσεις μέσω του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος. Απελευθερώνονται στα μικροσκοπικά κενά, που ονομάζονται συνάψεις, ανάμεσα σε παρακείμενους νευρώνες, πολλαπλασιάζοντας έτσι μια ώθηση από το ένα νεύρο στο άλλο. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, δύο σημαντικοί νευροδιαβιβαστές στο σώμα σας, παράγονται από την ενζυμική μετατροπή αμινοξέων. Τα ένζυμα που καταλύουν αυτές τις μετατροπές απαιτούν τη βοήθεια άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των μετάλλων.

Η σεροτονίνη παράγεται στον εγκέφαλο και στον γαστρεντερικό σωλήνα από την ενζυματική μετατροπή του αμινοξέος L-τρυπτοφάνη. Σε αυτή τη διαδικασία δύο σταδίων, η L-τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε 5-υδροξυ-L-τρυπτοφάνη ή 5-ΗΤΡ, από ένα ένζυμο που ονομάζεται υδροξυλάση τρυπτοφάνης ή ΤΡΗ. Η ΤΡΗ απαιτεί τετραϋδροβιοπτερίνη, συμπαράγοντα που περιέχει άζωτο, για να εκτελέσει αυτό το αρχικό στάδιο. Στο δεύτερο στάδιο, ένα άλλο ένζυμο αποκαλούμενο αποκαρβοξυλάση αμινοξέων, ή AADC, μετατρέπει το 5-ΗΤΡ σε σεροτονίνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1995 «Journal of Neural Transmission», η δραστηριότητα του AADC ενισχύεται από πυριδοξάλη-5-φωσφορική, μια ενεργοποιημένη μορφή βιταμίνης Β-6.

Η ντοπαμίνη προέρχεται από το αμινοξύ L-τυροσίνη σε μια διαδικασία δύο σταδίων που αντικατοπτρίζει τη σύνθεση της σεροτονίνης. Στο πρώτο στάδιο, υδροξυλάση τυροσίνης μετατρέπει την L-τυροσίνη σε L-dopa, και πάλι χρησιμοποιώντας τετραϋδροβιοπτερίνη ως συμπαράγοντα. Το L-dopa στη συνέχεια μετατρέπεται σε ντοπαμίνη από AADC, χρησιμοποιώντας πυριδοξάλη-5-φωσφορικό ως συμπαράγοντα. Μια ανασκόπηση του Μαΐου 2009 στο “Molecular Genetics and Metabolism” ανέφερε ότι μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται έλλειψη AADC, στην οποία η αποκαρβοξυλάση αμινοξέων είναι μόνο εν μέρει λειτουργική, μπορεί να βελτιωθεί με θεραπεία με 5-φωσφορική πυριδοξάλη.

Και η υδροξυλάση τυροσίνης και η υδροξυλάση τρυπτοφάνης περιέχουν σίδηρο. Δεδομένου ότι αυτό το ολοκληρωμένο μεταλλικό στοιχείο εναλλάσσεται μεταξύ δύο ηλεκτρονικών καταστάσεων, βοηθά στη ρύθμιση της δραστηριότητας των ενζύμων υδροξυλάσης, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Φεβρουαρίου 2006 στο “Βιοχημεία”. Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης αλλά δεν εμπλέκονται στενά Σε σύνθεση νευροδιαβιβαστών.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης συνήθως εξασφαλίζει επαρκή παροχή προδρόμων αμινοξέων για σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Ο Δρ. Elson Haas, συντάκτης της μελέτης “Διατήρηση Υγιεινής με τη Διατροφή”, συνιστά μια ημερήσια πρόσληψη 0,8 γραμμαρίων πρωτεϊνών ανά χιλιόγραμμο άπαχου σωματικού βάρους ή περίπου 0,4 γραμμάρια ανά λίβρα. Τα συνιστώμενα διατροφικά επιδόματα για βιταμίνη Β-6 κυμαίνονται από 0,1 χιλιοστόγραμμα για βρέφη έως 2 χιλιοστόγραμμα για θηλάζουσες γυναίκες. Οι καθημερινές ανάγκες σε σίδηρο κυμαίνονται από 0,27 χιλιοστόγραμμα για βρέφη έως 27 χιλιοστόγραμμα για τις έγκυες γυναίκες. Οι απαιτήσεις για μαγνήσιο κυμαίνονται από 30 χιλιοστόγραμμα για βρέφη έως 420 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες άνδρες και οι απαιτήσεις ψευδαργύρου κυμαίνονται από 2 χιλιοστόγραμμα για βρέφη μέχρι 14 χιλιοστόγραμμα για τις έγκυες γυναίκες.

Σεροτονίνη

Ντοπαμίνη

Μεταλλικά στοιχεία

Συστάσεις