Τι κάνει το γάλα στο ψήσιμο;

Τα περισσότερα ψημένα προϊόντα βασίζονται σε μια χούφτα συστατικών, όπως το γάλα, τα αυγά, η ζάχαρη, το αλεύρι και το βούτυρο ή το πετρέλαιο και κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο. Το γάλα έχει διάφορους ρόλους στο ψήσιμο πέρα ​​από το να διαβρέχει μόνο ένα κτύπημα ή ζύμη. Το γάλα προσθέτει δομή σε ένα κτύπημα έτσι δεν καταρρέει στο φούρνο. Το γάλα μπορεί επίσης να δώσει στα ψημένα αγαθά τον τραγανό φλοιό τους.

Υπό κατασκευή

Το ψήσιμο ενός κέικ ή ενός ψωμιού είναι παρόμοιο με την κατασκευή ενός σπιτιού. Ορισμένα συστατικά, όπως το αλεύρι, τα ασπράδια αυγών και το νερό, αποτελούν τη βάση του ψημένου προϊόντος, δίνοντάς του τη δομή και τη δύναμη. Άλλα συστατικά, όπως η ζάχαρη, το λάδι και οι κρόκοι αυγών, προσθέτουν την αισθητική που κάνουν ένα ψημένο αγαθό πραγματικά ικανοποιητικό. Αυτά τα συστατικά προσθέτουν τρυφερότητα, γεύση και υγρασία στο ψημένο αγαθό. Το γάλα – και ιδιαίτερα το πλήρες γάλα – εκτελεί και τις δύο λειτουργίες. Η πρωτεΐνη στο γάλα δημιουργεί ένα ισχυρό κτύπημα ή ζύμη, ικανό να ανυψωθεί και να αντέξει τις δυσκολίες του ψησίματος. Το σάκχαρο και το λίπος στο γάλα βοηθούν να μαλακώσουν και να μαυρίσουν το ψημένο αγαθό, προσθέτοντας γεύση. Η ζάχαρη είναι επίσης το συστατικό που δημιουργεί μια χρυσή καφετιά φλούδα στα ψημένα αγαθά.

Γαλακτοκομικά διλήμματα

Το αποβουτυρωμένο γάλα δεν έχει λίπος, καθιστώντας την προτιμώμενη επιλογή για όσους έχουν δίαιτα, αλλά οι περισσότερες συνταγές ψησίματος που απαιτούν γάλα σχεδιάστηκαν για πλήρες γάλα. Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα έχει 3,5 γραμμάρια λίπους – μια σχετικά μικρή ποσότητα – αλλά αρκετά για να αυξήσει την υγρασία και την τρυφερότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή το αποβουτυρωμένο γάλα για πλήρες γάλα, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς προετοιμάζετε το κτύπημα. Συνδυάστε ξεχωριστά συστατικά και υγρά συστατικά ξεχωριστά πριν τα αναμίξετε μαζί και χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ χέρι ώστε να μην σκληρύνετε το ψημένο αγαθό.

Ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις

Ακριβώς επειδή μια συνταγή απαιτεί γάλα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα κατσίκας ή το πρόβειο γάλα στις περισσότερες συνταγές, καθώς και εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά, όπως γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου. Το κανονικό γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κάνει μια υγιή στάση για το γάλα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα ή χυμό φρούτων που έχει εξατμιστεί. Χρησιμοποιήστε αυτά τα υποκατάστατα με την ίδια αναλογία που χρησιμοποιείτε κανονικό γάλα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα απλό, αρωματισμένο υποκατάστατο γάλακτος. Μπορεί να παρατηρήσετε μια διαφορά στη γεύση ή την υφή όταν κάνετε αντικαταστάσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαφορά θα είναι μικρή.

Ζεστό και τοστ

Πώς χρησιμοποιείτε και τα γαλακτοκομικά. Οι συνταγές κέικ μερικές φορές απαιτούν τα συστατικά, όπως το γάλα, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό επιτρέπει στο βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά να συναντήσουν πιο ομαλά, δημιουργώντας ένα γαλάκτωμα που παγιδεύει φυσαλίδες αέρα και κάνει μια τρυφερή τούρτα. Εάν κάνετε μπισκότα, θα θέλετε το γάλα και τα άλλα συστατικά να είναι παγωμένα. Τα παγωμένα συστατικά είναι το μυστικό για τα σαθρά στρώματα εδώ. Στα ψωμιά ζύμης, μια συνταγή μπορεί να ζητήσει το γάλα να ζεσταθεί σχεδόν στο ζέσταμα. Αυτή η υψηλή θερμοκρασία ενθαρρύνει τη μαγιά να διαλύσει και να ξεκινήσει την διαδικασία ανόδου.