Τι κάνει τα δάχτυλα μοβ;

Κανονικά, το έντονο κόκκινο οξυγονωμένο αίμα που κυκλοφορεί κάτω από το δέρμα σας δημιουργεί μια ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση, ειδικά γύρω από τις άκρες των δακτύλων. Το απαλό δέρμα υποδηλώνει απώλεια αίματος, ενώ το γαλαζωπό ή μωβ δέρμα μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στο αίμα. Μωβ ή μπλε χρώματα δάχτυλα μπορεί να προκληθεί από την κυάνωση, το φαινόμενο Raynaud και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Τα αποχρωματισμένα άκρα μπορεί να προκαλούν ανησυχία · επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Οξυγονωμένο αίμα

Το ερυθρό αίμα οξυγονώνεται. Κάνει το δρόμο της από τους πνεύμονες – όπου μόρια οξυγόνου συνδέονται με μια μεταφορική ουσία που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη – στους διάφορους ιστούς και όργανα του σώματος μέσω αιμοφόρων αγγείων που ονομάζονται αρτηρίες. Το οξυγονωμένο αίμα δίνει στο δέρμα μια ροζ απόχρωση. Οι φλέβες είναι τα μονοπάτια πίσω στην καρδιά και τους πνεύμονες · το απο-οξυγονωμένο αίμα ταξιδεύει στην καρδιά και τους πνεύμονες μέσω των φλεβών. Αυτό το αίμα στερείται οξυγόνου, είναι πιο σκούρο και μπορεί να δώσει μια μπλε ή μοβ απόχρωση στο δέρμα.

Κυάνωσις

Αν και το πιο σκούρο χρώμα του απο-οξυγονωμένου αίματος είναι φυσιολογικό ενώ κάνει το δρόμο του προς τους πνεύμονες για περισσότερο οξυγόνο, οι αξιοσημείωτες πορφυρές ή μπλε περιοχές του δέρματος μπορεί να υποδεικνύουν μια κατάσταση που ονομάζεται κυάνωση. Η εμπειρία μωβ άκρα, όπως τα δάχτυλα, είναι γνωστή ως acyanosis, ενώ η κεντρική κυάνωση αναφέρεται σε αποχρωματισμό της κεφαλής, του στόματος, των χειλιών ή του κορμού. Η ακιανίωση μπορεί να είναι φυσιολογική στα βρέφη, αλλά στους ενήλικες συχνά υποδεικνύει ένα πρόβλημα με την καρδιά, τους πνεύμονες ή το αίμα. Οι θρόμβοι αίματος στις αρτηρίες, οι παθήσεις των πνευμόνων, οι καρδιακές παθήσεις ή τα ελαττώματα, η έκθεση στον κρύο αέρα ή το νερό και τα μεγάλα υψόμετρα μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα των κυττάρων αίματος που περιέχουν οξυγόνο.

Η νόσος του Raynaud

Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μωβ δάχτυλα και δάχτυλα των ποδιών είναι η νόσος του Raynaud. Αυτό το σύνδρομο επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και οδηγεί σε μούδιασμα και κρύο όταν η θερμοκρασία πέσει ή ο πάσχων είναι υπό άγχος. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την κακή κυκλοφορία · οι αρτηρίες που τροφοδοτούν το αίμα στο δέρμα στενό, περιορίζοντας τη ροή του οξυγονωμένου αίματος. Από το 2011, οι λόγοι πίσω από αυτήν την αρτηριακή στένωση είναι άγνωστοι. Μια υποκείμενη κατάσταση, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η καρδιακή νόσο, μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο του Raynaud. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί μόνο του, χωρίς υποκείμενη νόσο.

Επιλογές θεραπείας

Η κυάνωση και η νόσος του Raynaud διαχειρίζονται συνήθως στο σπίτι, εκτός από ακραίες συνθήκες. Και οι δύο συνθήκες μπορούν να ενεργοποιηθούν από το κρύο. Φορέστε ζεστά και προστατέψτε σωστά τα χέρια και τα πόδια σας, εξασφαλίζοντας ότι τα ρούχα ή τα παπούτσια σας δεν διακόπτουν την κυκλοφορία. Εάν οι εργασιακές σας δραστηριότητες περιλαμβάνουν καθιστή σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δακτυλογράφηση σε ένα πληκτρολόγιο, λαμβάνετε συχνά διαλείμματα. Τρίψτε τα χέρια σας και περιστρέψτε τα χέρια σας, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει κάτω στα δάχτυλά σας. Τα φάρμακα όπως οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και τα αγγειοδιασταλτικά μπορεί να συνιστώνται από το γιατρό σας για την καταπολέμηση της νόσου του Raynaud. Οι παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων μπορεί επίσης να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή και πρέπει να αντιμετωπιστούν από ειδικό.