Τι κάνει η λυσίνη για το σώμα σας;

Η λυσίνη είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούνται συνήθως από το σώμα σας για την κατασκευή πρωτεϊνών. Από αυτές τις 20, η λυσίνη θεωρείται απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται από διαιτητικές πηγές επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να το συνθέσει. Τα φυτά μπορούν να κάνουν λυσίνη από το ασπαρτικό οξύ, όπως και τα είδη βακτηρίων, και γι ‘αυτό η λυσίνη βρίσκεται μέσα σε φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ψάρια και φυτοφάγα ζώα. Η λυσίνη έχει ποικίλες θετικές επιδράσεις στο σώμα και μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα για την καταπολέμηση του ιού του έρπητα.

Όπως πολλά αμινοξέα, η λυσίνη χρησιμοποιείται για την κατασκευή μυών και κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί σημαντικό συστατικό του χόνδρου, του συνδετικού ιστού και του δέρματος. Ο συγγραφέας “Βιοχημεία της ανθρώπινης διατροφής”, George Gropper, αναφέρει ότι η λυσίνη έχει άλλους σημαντικούς ρόλους στο σώμα σας, όπως η προώθηση της απορρόφησης ασβεστίου από τα έντερα, η διευκόλυνση της παραγωγής ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων και η τόνωση της παραγωγής κρεατινίνης. Η κρεατινίνη χρησιμοποιείται από το σώμα για να βοηθήσει τη μετατροπή των λιπαρών οξέων σε χρήσιμες μορφές ενέργειας. Εάν επίσης μειώσει τα επίπεδα LDL στο αίμα, η “κακή” χοληστερόλη. Στην «Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients and Metabolism», ο Carolyn D. Berdanier και άλλοι εξηγούν ότι η λυσίνη λαμβάνεται επίσης ως συμπλήρωμα για τη μείωση των συμπτωμάτων που δημιουργούνται από τις κρύες πληγές και τον έρπη των γεννητικών οργάνων, που προκαλούνται από διάφορες μορφές του απλού έρπητα Τον ιό και τον έρπητα ζωστήρα, που προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Συγκεκριμένα, η λυσίνη είναι ικανή να μειώσει την πρόσληψη ιού της αργινίνης, η οποία αναστέλλει την αντιγραφή.

Η λυσίνη σε μέτριες ποσότητες δεν οδηγεί σε σοβαρές παρενέργειες. Στο βιβλίο της, “Οι θρεπτικές επιστήμες”, σημειώνει ο συγγραφέας Michelle McGuire, οι άνθρωποι που συμπληρώνουν με λυσίνη τυπικά παίρνουν μεταξύ 500 και 1.500 mg ημερησίως, σε πολλαπλές δόσεις, χωρίς να υποφέρουν από οποιαδήποτε ανεπιθύμητα συμπτώματα. Η λυσίνη σε υψηλότερες δόσεις, ειδικά σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτία, κράμπες στομάχου και διάρροια. Υπάρχει κάποια εικασία ότι πολύ υψηλά επίπεδα λυσίνης θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους σχηματισμού χολόλιθου στη χοληδόχο κύστη, όπως αναφέρεται από τον Gerald Litwack στο «Human Biochemistry and Disease». Πριν ξεκινήσετε ένα καθεστώς συμπλήρωσης λυσίνης.

Μια ανεπάρκεια λυσίνης θεωρείται αρκετά σπάνια, ακόμη και σε χορτοφάγους και άτομα με περιορισμένη διατροφή. Ωστόσο, η Νέα Εγκυκλοπαίδεια Βιταμινών, Ορυκτών, Συμπληρώματα και Βότανα, από τον Nicola Reavley, αναφέρει τα συμπτώματα της ανεπάρκειας λυσίνης περιλαμβάνουν σχηματισμό νεφρικής πέτρας, ζάλη, μειωμένη όρεξη, κόπωση και αναιμία. Η σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ορμονών και να επηρεάσει τον μεταβολισμό, τη σεξουαλική αναπαραγωγή και την ανάπτυξη. Τα άτομα που κινδυνεύουν από έλλειψη λυσίνης είναι αυτά που δεν τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας, αλλά καταναλώνουν έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα, ζαχαρούχα τρόφιμα και σόδα ποπ.

Τα πλούσια σε λυσίνη τρόφιμα είναι άφθονα και περιλαμβάνουν φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, τα λαχανικά του μίσχου, όπως το κουνουπίδι και το σέλινο, τα όσπρια, όπως η σόγια, τα πράσινα φασόλια και οι φακές, τα φρούτα όπως αχλάδια, παπάγια, βερίκοκα, μπανάνες και μήλα. Ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και κάσιους · γαλακτοκομικά προϊόντα όπως αυγά, μερικά τυριά, γιαούρτι και γάλα · και κρέατα, ειδικά κόκκινα κρέατα, χοιρινό και πουλερικά, καθώς και μπακαλιάρος και σαρδέλες.

Πώς Λυσίνη σας επηρεάζει

Υπερβολική πρόσληψη λυσίνης

Επιδράσεις της έλλειψης λυσίνης

Τρόφιμα που αυξάνουν τη διατροφική λυσίνη