Τι κάνει η λουτεΐνη στο σώμα;

Την επόμενη φορά που περιηγείστε στο διάδρομο παραγωγής, φτάστε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Παρέχουν την πλουσιότερη πηγή της λουτεΐνης, μιας θρεπτικής ουσίας που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών. Από τα 600 ταυτοποιημένα καροτενοειδή, η λουτεΐνη αντιπροσωπεύει ένα από τα δύο που αποτίθενται σε υψηλές ποσότητες στον αμφιβληστροειδή, το άλλο είναι η ζεαξανθίνη. Αυτή η ευαίσθητη στο φως περιοχή του ματιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή όραση. Ο ρόλος της λουτεΐνης στην υγεία των ματιών είναι ο ευρύτερα αναγνωρισμένος, αλλά η θρεπτική ουσία έχει και άλλα οφέλη.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η λουτεΐνη δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα σας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Σκεφτείτε τα αντιοξειδωτικά ως ήρωες και ελεύθερες ρίζες ως κακοποιούς. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα με ένα ή περισσότερα μη συζευγμένα ηλεκτρόνια που περιφέρονται γύρω από την κλοπή ηλεκτρονίων από κοντινά μόρια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κλοπή μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από ενδεχόμενες βλάβες. Η ιδέα ότι οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στις εκφυλιστικές επιδράσεις της γήρανσης είναι μια κοινώς αποδεκτή θεωρία.

Καταπολέμηση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια των ματιών που επηρεάζει το κεντρικό όραμά σας. Μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Δύο τύποι AMD είναι ταξινομημένοι: ξηροί και υγροί, που συχνά αναφέρονται ως πρώιμα και αργά. Περίπου το 85% των ατόμων με αυτή την κατάσταση έχουν ξηρό AMD, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ · ωστόσο, η υγρή AMD είναι υπεύθυνη για το 90% της σοβαρής απώλειας όρασης από την πάθηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λουτεΐνη βοηθά στην προστασία από την υγρή αλλά όχι ξηρή AMD, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του 2012 της British Journal of Nutrition.

Προστατεύει από Καταρράκτη

Η κατανάλωση μιας άφθονης διατροφής σε τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες λουτεΐνης μπορεί να προστατεύσει από καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Ιανουαρίου 2014 του περιοδικού “Archives Graefe για Κλινική και Πειραματική Οφθαλμολογία”. Οι καταρράκτες είναι συστάδες πρωτεΐνης που σχηματίζονται στον φακό του ματιού. Συνήθως αναπτύσσονται αργά καθώς μεγαλώνετε και μπορεί να επηρεάσουν την όραση, προκαλώντας θολότητα και θολότητα. Η ανασκόπηση έδειξε ιδιαίτερα ισχυρές ενδείξεις για την προστασία της λουτεΐνης από πυρηνικούς καταρράκτες που επηρεάζουν το κέντρο του φακού.

Λήψη της καθημερινής σας συμπλήρωσης

Η λουτεΐνη είναι άφθονη σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα χόρτα και τα χόρτα. Η συνιστώμενη πρόσληψη δεν έχει τεκμηριωθεί, αλλά εκτιμάται ότι 5 με 30 χιλιοστόγραμμα ημερησίως παρέχει οφέλη, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Μπορείτε να πάρετε εύκολα αυτό το ποσό από τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο καλαμπόκι περιέχει 23,8 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνης και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 20 χιλιοστόγραμμα. Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν το όφελος από τη συμπλήρωση, οπότε επικεντρωνόμαστε στη λήψη διατροφής.