Τι κάνει η γλουταμίνη στο σώμα;

Όπως όλα τα αμινοξέα, η γλουταμίνη βοηθά στην κατασκευή πρωτεϊνών, αλλά η εργασία της δεν σταματά εκεί. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή ενέργειας και κρίσιμη για την απομάκρυνση της περίσσειας αμμωνίας από το σώμα. Θα πάρετε γλουταμίνη από τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες, αλλά παράγεται επίσης στο σώμα σας. Τα επίπεδα γλουταμίνης μειώνονται σημαντικά από την έντονη άσκηση και σε περιόδους ασθένειας ή άγχους. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τη πρόσληψη γλουταμίνης.

Δύο ζωτικής σημασίας ρόλοι

Τα αμινοξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενέργεια, αλλά δεν είναι η κύρια εργασία τους. Η γλουταμίνη ή η L-γλουταμίνη είναι διαφορετική επειδή χρησιμεύει ως σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα των νεφρών, του ήπατος και του εντέρου. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τον ίδιο τρόπο, διασφαλίζοντας ότι τα κύτταρα καταπολέμησης των λοιμώξεων έχουν την ενέργεια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Το σώμα σας παράγει φυσικά αμμωνία ως υποπροϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Η γλουταμίνη βοηθά στην απομάκρυνση αυτής της τοξικής αμμωνίας μεταφέροντάς την στο ήπαρ, όπου η αμμωνία εξουδετερώνεται και εξαλείφεται.

Γλουταμίνη και Άσκηση

Καθώς αυξάνεται το επίπεδο δραστηριότητάς σας, η γλουταμίνη μετατρέπεται σε γλυκόζη για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες. Η έντονη σωματική άσκηση και η παρατεταμένη άσκηση μπορούν να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων γλουταμίνης στο αίμα σας. Μπορούν να παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν υπερτραπείτε χωρίς να καταναλώσετε επιπλέον γλουταμίνη. Λαμβάνοντας 5 γραμμάρια γλουταμίνης μετά την άσκηση και στη συνέχεια παίρνοντας μια άλλη δόση δύο ώρες αργότερα μπορεί να ωφελήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσετε τα επίπεδα γλουταμίνης, αλλά δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί η αθλητική απόδοση, σύμφωνα με το υγειονομικό σύστημα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Εντερική Υγεία

Τα μικρά και μεγάλα έντερα σας είναι επενδεδυμένα με ένα ειδικό στρώμα που ονομάζεται γαστρεντερικό φράγμα, το οποίο εμποδίζει τα βακτηρίδια και τις τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα έντερα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γλουταμίνη για την ενέργεια που απαιτείται για τη συνεχή αντικατάσταση των κυττάρων, την επισκευή της επένδυσης και τη διατήρηση ενός άθικτου φραγμού. Η γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του συνδρόμου διαρροής που εμφανίζεται όταν το φράγμα έχει καταστραφεί και οι βλαβερές ουσίες εισέρχονται στο σύστημά σας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού “Journal of Epithelial Biology and Pharmacology”.

Πηγές γλουταμίνης

Υγιείς ζωικές πηγές περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, πουλερικά χωρίς δέρμα, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή μη λιπαρά. Θα πάρετε επίσης γλουταμίνη από φασόλια, φύτρο σιταριού, βρώμη, σπανάκι και λάχανο. Δεδομένου ότι δεν είναι απαραίτητο αμινοξύ, δεν έχει καθοριστεί η συνιστώμενη ημερήσια δόση. Το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland προτείνει συμπληρωματικές δόσεις των 500 χιλιοστογράμμων που λαμβάνονται μία έως τρεις φορές την ημέρα. Η γλουταμίνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα εάν έχετε νεφρική νόσο, είστε ευαίσθητοι στο γλουταμινικό νάτριο ή παίρνετε φάρμακα κατά της επιληψίας.