Τι είναι ψυχική σκληρότητα;

Η ψυχική αντοχή είναι το ψυχολογικό χαρακτηριστικό που χωρίζει το μεγαλείο από τη μετριότητα. Παρόλο που αναφέρεται πιο συχνά σε σχέση με τις αθλητικές επιδόσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής. Κανείς δεν γεννιέται με ψυχική σκληρότητα – είναι μια ποιότητα που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί μέσω της κατάρτισης.

Ορισμός

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια διαισθητική αντίληψη για το τι είναι η διανοητική ανθεκτικότητα, δεν έχει προκύψει γενικά αποδεκτός ορισμός. Ο προπονητής του ποδοσφαίρου Vince Lombardi κατανόησε την ψυχική αντοχή ως “μια απολύτως πειθαρχημένη κατάσταση πνεύματος που αρνείται να δώσει”. Ο ερευνητής David Yukelson το ορίζει ως ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα που σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τον ανταγωνισμό σας με τις απαιτήσεις που έχετε θέσει, καθώς και την ικανότητα να επιτελείτε με συνέπεια καλύτερα από τον ανταγωνισμό σας.

Χαρακτηριστικά

Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελείται από τουλάχιστον πέντε κύρια χαρακτηριστικά – προσδιορισμό, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και σταθερότητα. Το κίνητρο προστίθεται μερικές φορές ως ένα έκτο χαρακτηριστικό, ενώ άλλοι παρατηρητές βλέπουν το κίνητρο ως συνδυασμό των πέντε προηγούμενων χαρακτηριστικών.

Κίνητρα κράτη

Ο ψυχολόγος Michael Apter προσδιόρισε οκτώ θετικά κίνητρα που σχετίζονται με την κορυφαία απόδοση – σοβαρή, παιχνιδιάρικη, συμπαγής, επαναστατική, κυριαρχία, συμπάθεια, αυτοδιάθεση και άλλες προσανατολισμένες. Το να πιέσεις τον παρελθόντα πόνο στο τέλος ενός μαραθωνίου, για παράδειγμα, θα αντιπροσωπεύει την κυρίαρχη κινητήρια κατάσταση, επιτρέποντας στον εαυτό σου να εμπνέεται από τους υποστηρικτές σου θα αντιπροσωπεύει την άλλη κινητήρια κατάσταση. Η ικανότητα αλλαγής των κινήτρων ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατάστασης θα ενισχύσει την ικανότητά σας να ασκείστε τις ιδιότητες της ψυχικής σκληρότητας.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση ψυχικής αντοχής ξεκινά στην πράξη, αλλά συνεχίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του προ-αγωνιστικού σας προθέρμανσης μέχρι το τέλος του διαγωνισμού. Απαιτεί να επαναπρογραμματίσετε το μυαλό σας με θετικές επιβεβαιώσεις και υψηλές προσδοκίες. Πρέπει να ασκήσετε τις μεταβαλλόμενες καταστάσεις κινήτρων και να μάθετε πότε είναι κατάλληλο. Πρέπει να εστιάσετε αποκλειστικά στη δική σας απόδοση παρά στην απόδοσή σας σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές. Πρέπει να αναπτύξετε την ικανότητα να αφήσετε γρήγορα λάθη και να εστιάσετε μόνο στις επιδόσεις σας αυτή τη στιγμή. Η ανάπτυξη της διανοητικής αντοχής είναι σαν την κατάρτιση ενός μυός – πρέπει να εκπαιδεύσετε με συνέπεια και να είστε ικανοποιημένοι με σταδιακά αποτελέσματα που θα πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου.

Αποτελέσματα

Η αύξηση της διανοητικής αντοχής αρχικά θα εκδηλωθεί στη δραστηριότητα που χρησιμοποιείτε για την εκπαίδευσή της. Για παράδειγμα, εάν αναζητάτε ψυχική αντοχή για να γυρίσετε σε έναν σπουδαίο παίκτη του μπέιζμπολ, τα πιο προφανή αρχικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν στις επιδόσεις σας στο πεδίο του μπέιζμπολ. Ωστόσο, τα διάφορα χαρακτηριστικά της ψυχικής αντοχής θα μεταφερθούν στο υπόλοιπο της ζωής σας. Η βελτιωμένη συγκέντρωση, για παράδειγμα, μπορεί να σας κάνει καλύτερο μαθητή ή υπάλληλο. Μεγαλύτερη poise μπορεί να ενισχύσει τις προσωπικές σχέσεις σας, εμποδίζοντας σας να χάσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια ενός επιχειρήματος. Η επέκταση των ωφελειών της ψυχικής αντοχής σε όλες τις περιοχές της ζωής σας θα επιταχυνθεί εάν κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να την εφαρμόσετε όποτε είναι χρήσιμη.