Τι είναι η κυφοφοριακή στάση;

Η κυφωτική στάση του σώματος, ή η κύφωση, δεν είναι μόνο κοινή μεταξύ του ηλικιωμένου πληθυσμού, αλλά και για πολλούς που συχνά κάθεται πίσω από ένα γραφείο, όπως οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα γραφεία. Είναι μια από τις κύριες αιτίες του πόνου στην πλάτη, του πόνου στον αυχένα, των ημικρανιών και των αδύναμων γοφών. Με τη σωστή παρέμβαση και ευαισθητοποίηση, τα άτομα με κύφωση μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους βελτιώνοντας τη στάση τους και να πάρουν το σωστό είδος θεραπείας.

Χαρακτηριστικά

Από πλάγια όψη, η κύφωση είναι η υπερβολική καμπυλότητα της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας ένα σχήμα “C” αντί για σχήμα “S” μιας κανονικής σπονδυλικής στήλης. Αυτή η καμπυλότητα προκαλεί κάμψη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εμποδίζοντας τη φυσική επέκτασή της. Οι ώμοι στρογγυλεύονται προς τα εμπρός και η λεκάνη ανατρέπεται προς τα πίσω (οπίσθια κλίση της πυέλου), προκαλώντας τον περιορισμό και σφίξιμο του ορθού κοιλιακού και των θωρακικών μυών.

Τύποι

Η ορθοστατική κύφωση είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κύφωσης και συχνά προκαλείται από τη συνηθισμένη οδοντοφυΐα, όπως από το να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πολλοί άνθρωποι συχνά δεν εμφανίζουν πολύ πόνο και περιορισμούς · η κύφωση του Scheuermann είναι παρόμοια με την οσφυϊκή κύφωση, αλλά οι σπόνδυλοι και οι δίσκοι εμφανίζονται ακανόνιστοι και σφηνοειδείς, προκαλώντας συνεχή πόνο και περιορισμούς κατά τη διάρκεια της κίνησης · ​​Συγγενής κύφωση είναι όπου πολλοί σπόνδυλοι συγχωνεύονται Σε βρέφη προτού γεννηθούν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κάμψη της θωρακικής σπονδυλικής στήλης.

Αιτίες

Εκτός από τις συγγενείς διαταραχές, η οσφυϊκή κύφωση προκαλείται από στρογγυλοποίηση των ώμων, η οποία συσφίγγει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα τη θωρακική σπονδυλική στήλη. Ο αγκώνας και οι κοιλιακοί μύες συντομεύονται και σφίγγονται ενώ οι μύες στην οπίσθια περιοχή επιμηκύνονται και εξασθενούν · Η αδυναμία στους γοφούς και στον πυρήνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κύφωση, ειδικά με την κλίση της λεκάνης πίσω, επειδή προκαλεί την ανάσπαση του κορμού. Το κεφάλι και οι ώμοι στρέφονται προς τα εμπρός για να αντισταθμίσουν τα ισχία.

Ασθένειες

Τα συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την κύφωση περιλαμβάνουν την ισχιαλγία, την πελματιαία ραχιαία, τον πόνο της πλάτης και του αυχένα, τη διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ) και τους πονοκεφάλους. Τα άτομα με κύφωση παίρνουν κόπωση και αδυναμία εύκολα λόγω των αδύναμων ισχίων και του πυρήνα τους.

Πρόληψη / Λύση

Η χειροπρακτική φροντίδα είναι η πιο συνηθισμένη μη επεμβατική θεραπεία της κύφωσης, όπου ο χειροπράκτης χρησιμοποιεί συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών, όπως χειρουργική του νωτιαίου μυελού, θεραπεία με σημείο ενεργοποίησης και χειροθεραπεία · όταν συνδυάζεται με διορθωτικές ασκήσεις που τεντώνουν τις σφιχτές ομάδες μυών και ενισχύουν Αδύναμα άτομα, τα άτομα με κύφωση δεν μπορούν μόνο να αποτρέψουν την επιδείνωση των συνθηκών τους, αλλά μπορούν επίσης να ανακτήσουν τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής τους στήλης. Αυτά τα προγράμματα άσκησης συχνά συνταγογραφούνται από φυσιοθεραπευτές, χειροπράκτες ή ειδικούς ιατρικής άσκησης.