Τη σχέση μεταξύ νιασίνης, ηπατικής βλάβης και αλκοόλ

Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αναπτύξουν ανεπάρκειες νιασίνης. Ο αλκοολισμός είναι η κύρια αιτία έλλειψης νιασίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Οι μικρές ποσότητες συμπληρωμάτων νιασίνης μπορεί να αντιστρέψουν τις ελλείψεις. Αλλά αν παίρνετε νιασίνη σε μεγάλες δόσεις για να θεραπεύσετε καταστάσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η αρθρίτιδα, αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Και το ίδιο το οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο Εάν πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μην λαμβάνετε νιασίνη χωρίς τη συγκατάθεση και την επίβλεψη του γιατρού.

Ανεπάρκεια νιασίνης

Εάν η χρήση αλκοόλ δυσκολεύει το σώμα σας να επεξεργάζεται τη νιασίνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κόπωση, πληγές καρκίνου, δυσπεψία και κατάθλιψη. Εάν η έλλειψη νιασίνης γίνεται σοβαρή – μια κατάσταση που ονομάζεται πελλάγρα – το δέρμα σας μπορεί να μετατραπεί σε λεκέδες ή ρωγμές και μπορεί να πάσχετε από διάρροια ή άνοια. Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας νιασίνης περιλαμβάνουν μια διογκωμένη, κόκκινη γλώσσα και καύση στο στόμα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή νιασίνη – περίπου 14 mg έως 16 mg την ημέρα – στη διατροφή τους, από πηγές όπως ξηροί καρποί, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, τεύτλα και μαγιά.

Συμπληρώματα νιασίνης

Μπορείτε να θεραπεύσετε ανεπάρκεια νιασίνης που σχετίζεται με το αλκοόλ με συμπληρώματα διατροφής. Για ήπια ανεπάρκεια, η συνήθης δόση είναι 50 mg έως 100 mg την ημέρα. Τα άτομα με πελλάγρα μπορεί να πάρουν 300 mg έως 500 mg ημερησίως. Εάν πάρετε περισσότερες από 50 mg νιασίνης την ημέρα, μπορεί να εμφανίσετε ξεπλύνσεις του δέρματος – το πρόσωπό σας γίνεται κόκκινο, κνησμός, τσούξιμο και εγκαύματα. Εάν πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε συμπληρώματα νιασίνης, αυξάνετε τις πιθανότητές σας να υποφέρετε από έκπλυση του δέρματος, μια ακίνδυνη αλλά δυσάρεστη παρενέργεια. Οι φόρμουλες χωρίς νάτριο και χρονικής απελευθέρωσης της νιασίνης μπορούν να αποτρέψουν ή να ανακουφίσουν την έκπλυση, αλλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης.

Οφέλη και Κίνδυνοι

Μπορείτε να αγοράσετε niacin χωρίς ιατρική συνταγή. Η εξωχρηματιστηριακή νιασίνη μπορεί να θεραπεύσει την ανεπάρκεια νιασίνης και τον διαβήτη τύπου 1 και μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχομένως κατάθλιψη και καταρράκτη. Η τακτική νιασίνη σε συνταγογραφούμενες μορφές δύναμης μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – δύο τύπους λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματός σας – και να αυξήσει την προστατευτική χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας καθώς επίσης να βελτιώσει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Και οι δύο τύποι νιασίνης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως απώλεια όρασης, έλκη στομάχου, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και ηπατική βλάβη.

Σκέψεις

Ο αλκοολισμός μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σας για ψευδάργυρο. Εάν πάρετε συμπληρώματα ψευδαργύρου, το σώμα σας κάνει επιπλέον νιασίνη. Εάν παίρνετε και τα δύο συμπληρώματα ψευδαργύρου και νιασίνης, μπορεί να εμφανίσετε ξεπλύνσεις του δέρματος και άλλες παρενέργειες. Η νιασίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ, αλλά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της για το σκοπό αυτό παραμένουν ανεπαρκή. Μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και την κατάθλιψη στην ανάκτηση αλκοολικών. Εάν πάρετε τα συμπληρώματα νιασίνης, πάρτε το συκώτι σας ελέγχεται περιοδικά για ζημιές. Εάν το οινόπνευμα έχει βλάψει το συκώτι σας, μην κάνετε αυτοθεραπεία με νιασίνη.