Τη διατροφή κόκκινων χρωστικών ουσιών

Οι γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά που πάσχουν από διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής και προβλήματα συμπεριφοράς συχνά μετατρέπονται σε διαιτητικές αλλαγές με τις ελπίδες ότι θα δουν βελτίωση. Ένας πιθανός ένοχος είναι η κόκκινη βαφή που χρησιμοποιείται στις τροφές — αν και η θεωρία ότι η βαφή επιδεινώνει την υπερδραστηριότητα είναι αμφιλεγόμενη. Οι άνθρωποι που αφαιρούν την κόκκινη βαφή από τη διατροφή συνήθως κόβουν και άλλα πρόσθετα τροφίμων.

Σημασία

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι το κόκκινο χρώμα και άλλα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν πραγματικά ΔΕΠ-Υ, αλλά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τέτοια πρόσθετα προκαλούν ή επιδεινώνουν την υπερκινητική συμπεριφορά σε μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με την κλινική Mayo. FD & C Κόκκινο αριθ. 40, που ονομάζεται επίσης allura red, βρίσκεται στον κατάλογο των υπόπτων. Άλλα πρόσθετα περιλαμβάνουν το FD & C Κίτρινο Νο. 5, επίσης ονομαζόμενο tartrazine · FD & C Yellow Αρ. 6, επίσης γνωστό ως κίτρινο ηλιοβασίλεμα · D & C Yellow Νο. 10 ή κίτρινο κινολίνη και βενζοϊκό νάτριο.

Ταυτοποίηση

Οι κατασκευαστές τροφίμων δεν υποχρεούνται να τοποθετήσουν το FD & C Red No. 40 στις ετικέτες συστατικών τροφίμων. Αυτό κάνει δύσκολο να πει εάν ένα τρόφιμο έχει αυτόν τον τεχνητό χρωματισμό. Αν θέλετε να αποφύγετε τη βαφή, ο καλύτερος κανόνας είναι να αποφύγετε τα έντονα χρωματισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά τα αντικείμενα είναι πιθανό να περιέχουν το κόκκινο χρώμα ή άλλα πρόσθετα χρωματισμού, σύμφωνα με την κλινική Mayo. FD & C Yellow No. 5 είναι εύκολο να εντοπιστεί, ωστόσο, επειδή οι κατασκευαστές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές εάν χρησιμοποιείται αυτή η βαφή. Αυτή η βαφή είναι ύποπτη, καθώς είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες χρωστικές ουσίες. Ορισμένες ομάδες, όπως η ένωση Feingold των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αναφέρει ότι τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν μια σειρά ζητημάτων υγείας, κατηγορούν το Red 40 για λεμφώματα και όγκους. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα Fenigold αφαιρούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τα σχέδια διατροφής τους.

Κανονισμός λειτουργίας

Ορισμένες ομάδες υπεράσπισης τροφίμων ζήτησαν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει τις χρωστικές ύλες τροφίμων που υπάρχουν υποψίες ότι συμβάλλουν στην υπερδραστηριότητα στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της FD & C Red No. 40, αναφέρει η CBS News. Η αναφορά του Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο συμφέρον ζητά επίσης από τον οργανισμό να απαιτήσει από τους κατασκευαστές τροφίμων να επισημάνουν με σαφήνεια τρόφιμα που περιέχουν χρωστικές ουσίες όπως το FD & C Red No. 40 κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε έρευνας για το αν θα πρέπει να απαγορευτούν. Ωστόσο, η στάση του FDA είναι ότι οι βαφές τροφίμων ελέγχονται πριν εγκριθούν για μάρκετινγκ και είναι ασφαλείς, αναφέρει η CBS News. Οι χρωστικές ύλες τροφίμων έχουν υποβληθεί σε έλεγχο από την εποχή που ψηφίστηκε η προσθήκη χρωμάτων του 1960 από το Κογκρέσο. Από 200 ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν πριν από αυτό, 35 βαφές έχουν εγκριθεί για χρήση σύμφωνα με τον νόμο.

Ιστορία

Μια άλλη κόκκινη χρωστική ουσία, FD & C Red No. 2, αφαιρέθηκε από τη χρήση από το FDA το 1976. Η ασφάλεια της χρωστικής ουσίας δεν μπόρεσε να αποδειχθεί και υπήρχε ανησυχία ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος για καρκίνο με βάση μελέτες σε ζώα. Η βαφή είχε προσωρινή έγκριση από την FDA μετά την τροποποίηση χρωστικών προσθέτων, η οποία ακυρώθηκε μετά την παράταση 14 φορές από το FDA. Παρόλο που απαγορεύτηκαν νέα προϊόντα, τα άτομα στα ράφια είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν προς πώληση στους καταναλωτές, επειδή η FDA δεν βρήκε στοιχεία για κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη βαφή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν υπερβολικά ποσά τροφών με τη βαφή – όπως 7.500 δολάρια 12 οζ ημερησίως — για να ισούνται με τα ποσά που δίνονται σε ζώα σε μελέτες που έθεσαν κόκκινες σημαίες, οι κατασκευαστές τροφίμων δήλωσαν στο “Time”. Οι ομάδες υπεράσπισης τροφίμων κατά τη στιγμή εκείνη διαφώνησαν και ανεπιτυχώς ζήτησαν την ανάκληση των τροφίμων με το κόκκινο 2. Όταν ο Red 2 απαγορεύτηκε, οι κατασκευαστές άλλαξαν χρησιμοποιώντας το κόκκινο 40.

Θεωρίες / Σκέψεις

Οι ενήλικες που επιθυμούν να τρώνε μια διατροφή βασισμένη σε πιο φυσικές τροφές χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά μπορούν επίσης να ακολουθήσουν μια διατροφή με κόκκινο χρώμα. Η «Διατροφή Εξέλιξη», για παράδειγμα, απαγορεύει τέτοιες τροφές και ο συγγραφέας Joseph Morse συμβουλεύει ειδικά τους αναγνώστες να μην καταναλώνουν κανένα τύπο κόκκινου χρώματος. Τα κόκκινα χρωστικά που περιέχουν κοχενικό εκχύλισμα και καρμίνιο, φτιαγμένα από έντομα εδάφους, επίσης βρίσκονται υπό πυρκαγιά από ομάδες καταναλωτών. Αυτά εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων ως E120 ή “προστίθεται χρώμα.” Το Κέντρο για την επιστήμη στο δημόσιο συμφέρον λέει ότι το Red 40 περιέχει ένα γνωστό καρκινογόνο ή παράγοντα που προκαλεί καρκίνο, που ονομάζεται ανιλίνη. Η ομάδα υπεράσπισης παραδέχεται ωστόσο ότι οι ενδείξεις ότι η χρωστική ουσία επιταχύνει την ανάπτυξη όγκων είναι αμφιλεγόμενες.