Τη δίαιτα για έναν ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, κοινώς γνωστό ως καρδιακή προσβολή, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αυτά συμβαίνουν όταν ανεπαρκής ροή αίματος ή έλλειψη οξυγόνου βλάπτει τον καρδιακό μυ. Η διατροφή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου. Εάν κινδυνεύετε ή έχετε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή στην καρδιά και να ασκήσετε.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως το προσωπικό ή το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, εθνικότητας και ηλικίας. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι και κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Οι παράγοντες κινδύνου που έχετε τον έλεγχο περιλαμβάνουν τον καπνό του τσιγάρου, την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη σωματική αδράνεια, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στους παράγοντες κινδύνου και μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα κανονικό βάρος.

Η διατροφή DASH

Ο όρος DASH σημαίνει Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης. Αυτή η δίαιτα θεωρείται υγιής στην καρδιά, επειδή ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό του κορεσμένου λίπους, της χοληστερόλης και του νατρίου. Σε σύγκριση με ένα τυπικό σχέδιο διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δίαιτα DASH μείωσε τον εκτιμώμενο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά 18%. Μπορεί να χρειαστεί λίγος προγραμματισμός, αλλά η δίαιτα DASH δεν είναι δύσκολο να ακολουθηθεί · για δίαιτα 2.000 θερμίδων συνιστάται να καταναλώνετε έξι έως οκτώ μερίδες κόκκων 1 ουγκιά, τέσσερις έως πέντε μερίδες λαχανικών 1 φλιτζάνι , Τέσσερις έως πέντε μερίδες 1 φλιτζανιού φρούτων, δύο με τρεις μερίδες 8 ουγκιά χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα και έξι μερίδες άπαχου κρέατος, πουλερικών και ψαριών ανά ουγκιά ανά ημέρα. Η δίαιτα DASH συνιστά επίσης να έχετε τέσσερις έως πέντε 1/3 φλιτζάνι καρύδια, σπόρους και όσπρια κάθε εβδομάδα. Περιορίστε τα λίπη και τα έλαιά σας σε δύο με τρεις μερίδες την ημέρα και έχετε πέντε ή λιγότερες μερίδες πρόσθετων σακχάρων την εβδομάδα. Εκτός από αυτό το σχέδιο γεύματος, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη λήψη νατρίου στα 2.300 χιλιοστόγραμμα, να μειώσετε τη χοληστερόλη σας στα 150 χιλιοστόγραμμα και να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σας στο 6 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων ανά ημέρα.

Η μεσογειακή διατροφή

Η κοινή μεσογειακή διατροφή έχει πολλά καρδιακά υγιή οφέλη. Αυτή η δίαιτα ενθαρρύνει την υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Ενθαρρύνει τη χρήση μονοακόρεστων λιπών όπως τα ελαιόλαδα και δεν περιλαμβάνει πολλά κορεσμένα λίπη. Τα ψάρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρασί καταναλώνονται ως μέρος της μεσογειακής διατροφής. Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, μια ανησυχία με αυτή τη δίαιτα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των θερμίδων της προέρχεται συχνά από λίπος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παχυσαρκία, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Να είστε βέβαιος να μιλήσετε με το γιατρό σας ή διαιτολόγο για να μάθετε ποια διατροφή είναι καλύτερη για σας.

Κρατήστε το να κινείται

Ένας από τους πιο τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η σωματική αδράνεια. Μπορείτε να τροποποιήσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η American Heart Association συνιστά τουλάχιστον δυόμισι ώρες άσκησης μέτριας έντασης ανά εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη jog γύρω από το μπλοκ, μια βόλτα με ποδήλατο, κολύμπι ή να παίζει ένα άθλημα όπως το μπάσκετ. Θυμηθείτε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.