Συμπληρώματα αύξησης βάρους για άνδρες

Οι άνδρες συνήθως λαμβάνουν συμπληρώματα αύξησης βάρους με στόχο την αύξηση της άλιπης μάζας. Αυτό συνδυάζεται συνήθως με ένα πρόγραμμα αντοχής-κατάρτισης για την αύξηση της αντοχής και του μεγέθους των μυών για σκοπούς επιδόσεων στον αθλητισμό. Τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μάζας είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, τα διακλαδισμένα αμινοξέα και η μονοϋδρική κρεατίνη. Κατά τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν αθλητικό διατροφολόγο. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η σκόνη ορού γάλακτος προσφέρει έναν βολικό τρόπο αύξησης της πρόσληψης πρωτεΐνης όταν ψάχνετε να βάλετε λίπος. Ο ορός γάλακτος αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του 2013 της Εφημερίδας του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προκάλεσε σημαντικά μεγαλύτερα κέρδη άπαχου μάζας από την πρωτεΐνη σόγιας. Η σκόνη διατίθεται σε διάφορες γεύσεις και συνήθως αναμιγνύεται με νερό και χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση ολόκληρων τροφών με το κούνημα μεταξύ των γευμάτων, σύμφωνα με τον Arnold Sturtz, συγγραφέα του “Το πρωτόκολλο: Τα καλύτερα συμπληρώματα για την οικοδόμηση μάζας μυών”.

Διακλαδισμένα αμινοξέα

Τα τρία αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας – βαλίνη, λευκίνη και ισολευκίνη – ονομάζονται έτσι λόγω της μοριακής δομής τους. Αυτά τα τρία αμινοξέα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση των μυών, λέει ο Sturtz. Αν και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει αυτά τα τρία αμινοξέα, ο Sturtz συνιστά ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα BCAA πριν και μετά από μια προπόνηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες έχουν μεγάλη ζήτηση για BCAAs κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Σε σύγκριση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η συμπλήρωση BCAA έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερο κέρδος βάρους και άπαχο κέρδος μάζας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2009 της εφημερίδας της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής.

Μονοϋδρική κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι μια ουσία που βοηθά στην παροχή ενέργειας στους μύες σας. Διατίθεται ως σκόνη και συνήθως λαμβάνεται πριν και μετά την προπόνηση σας, σύμφωνα με τον Sturtz. Οι άντρες που παίρνουν BCAAs συνήθως αναμιγνύουν κρεατίνη στα ποτά πριν και μετά την προπόνηση. Η ανάμειξή του με υδατάνθρακες όπως ο χυμός μήλου βοηθά στην απορρόφηση της βοήθειας, λέει ο Sturtz. Ο στόχος είναι να τροφοδοτήσετε τους μυς σας με τη ζωτική ενέργεια που χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν μέσω της υψηλής έντασης βαρών κατάρτισης συνεδρίες για να βοηθήσουν μαζική επάνω. Υπάρχουν μερικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση κρεατίνης σε νέους, υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με το MedlinePlus.

Συμπλήρωμα Ασφάλεια

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες σε σχέση με τις τυπικές δόσεις πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή συμπληρωμάτων BCAA σε υγιείς άνδρες. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των νεφρών. Η λήψη κρεατίνης μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, κοιλιακή δυσφορία και διάρροια, αλλά αυτές μπορεί να εξαφανιστούν με συνεχή χρήση. Επιπλέον, η κρεατίνη αυξάνει τις ανάγκες νερού του σώματός σας, έτσι πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η κρεατίνη αντλεί νερό στους μύες, γεγονός που κάνει τους μυς σας να φαίνονται μεγαλύτεροι.