Συμβουλές για την υγιή διατήρηση των νεφρών

Η νόσος των νεφρών είναι η ένατη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Για να διατηρήσετε υγιή τα νεφρά σας, διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, διατηρήστε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο και καταναλώστε μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κατανάλωσης ορισμένων ποτών που είναι καλό για τους νεφρούς.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ποτό που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης νεφρών. Οι πέτρες νεφρών επηρεάζουν σχεδόν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει το τεύχος του περιοδικού “CrystEngComm” του Νοεμβρίου 2010. Οι νεφρολιθικές πέτρες μπορεί να είναι επώδυνες και δύσκολες και δαπανηρές για θεραπεία. Στο ερευνητικό τους δελτίο, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κίνας Sichuan διαπίστωσαν ότι το πράσινο τσάι ακούει τον σχηματισμό των κρυστάλλων που τελικά σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.

Νερό

Τα νεφρά σας είναι το σύστημα φιλτραρίσματος του σώματός σας. Κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 2 τετραγωνάκια αποβλήτων από το σώμα σας, τις εκθέσεις της Εθνικής Κλινικής και Ουρολογικών Νόσων. Προκειμένου τα νεφρά σας να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα, απαιτείται επαρκής πρόσληψη υγρών. Επειδή δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, ζάχαρη ή πρόσθετα, το νερό είναι η ιδανική επιλογή για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης νεφρικών λίθων, οι σημειώσεις της Εθνικής Κλινικής και Ουρολογικών Νόσων. Συστήνει ότι οι άνθρωποι πίνουν 12 φλιτζάνια νερό την ημέρα.

Ερυθρό κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε μια μοναδική αντιφλεγμονώδη ένωση γνωστή ως ρεσβερατρόλη. Σύμφωνα με το τεύχος Φεβρουαρίου του 2006 της «Κλινικής Διατροφής», το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νεφρικών κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Σε αυτή τη μελέτη σε πειραματόζωα, αρουραίοι με υψηλή χοληστερόλη που έλαβαν ημερήσιο κόκκινο κρασί είχαν σημαντικά υγιέστερους νεφρούς από εκείνους που δεν κατανάλωναν κόκκινο κρασί. Ο David J. Hanson, Ph.D., Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Πότσνταμ, γράφει ότι το πόσιμο κόκκινο κρασί με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο νεφρών, πέτρες στα νεφρά και άλλα θέματα υγείας. Επτά ποτήρια κόκκινου κρασιού 5 ουγγιών εβδομαδιαίως για γυναίκες και 14 γυαλιά 5 ουγκιά εβδομαδιαίως για άνδρες θεωρούνται μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αντί να παράσχει οφέλη για την υγεία, η Victoria J. Drake, Ph.D., συνεργάτης της έρευνας στο Ινστιτούτο Linus Pauling, αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μεγάλες ασθένειες, όπως υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποιους καρκίνους και ηπατική νόσο. Συσσώρευση υγρών και νεφρική ανεπάρκεια. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να πίνετε κόκκινο κρασί για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για εσάς.

Τοματοχυμος

Οι ντομάτες είναι άφθονα στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό για την προστατευτική επίδρασή του στον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να κρατήσει υγιή τα νεφρικά κύτταρα προστατεύοντάς τα από τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση – ένα φυσικό παραπροϊόν του μεταβολισμού του σώματός σας – το τεύχος του Ιουνίου 2007 για τις εκθέσεις «Βασική και Κλινική Φαρμακολογία & Τοξικολογία». Σε αυτή τη μελέτη σε ζώα, το λυκοπένιο βρέθηκε να προστατεύει τα νεφρικά κύτταρα από καταστροφή σε αρουραίους με υψηλά επίπεδα οξείδωσης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ανθρώπους που να συνδέουν την κατανάλωση χυμού τομάτας και την υγεία των νεφρών.