Πόνος των δοντιών μετά το φαγητό

Ο πόνος στα δόντια μπορεί να επηρεάσει όλα – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που τρώτε, αλληλεπιδράτε με τους άλλους και ακόμη και χαμογελάτε. Αν και ο πόνος των δοντιών μετά το φαγητό μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού ή φθοράς των δοντιών, μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να αποκατασταθεί από το σπίτι. Επομένως, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι προκαλεί πόνο στους δοντιών και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Συμπτώματα

Το βιβλίο των γιατρών του Home Remedies σημειώνει ότι ο πόνος στο δόντι μπορεί να συμβεί μετά το φαγητό, το πόσιμο, το χαμόγελο, το συνοφρύωμα, το σφίξιμο της σιαγόνας ή η μετακίνηση του κεφαλιού προς διάφορες κατευθύνσεις. Μερικές φορές η αναπνοή μπορεί ακόμη και να προκαλέσει πόνο στους δοντιών, καθώς ο ζεστός ή κρύος αέρας μετακινείται στο στόμα πάνω από ένα ευαίσθητο δόντι. Επιπλέον, ο πόνος των δοντιών μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ερυθρότητα, οίδημα των ούλων και του προσώπου και αποφλοίωση στο στόμα.

Αιτίες

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η φθορά των δοντιών είναι συνήθως η αιτία του πόνου των δοντιών. Αυτή η αποσύνθεση συμβαίνει όταν τα βακτήρια προσκολλώνται στην πλάκα στα δόντια και αρχίζει να δημιουργεί μια τρύπα που ονομάζεται κοιλότητα. Αφήνεται χωρίς θεραπεία, αυτή η κοιλότητα μπορεί να αναπτυχθεί βαθύτερα και βαθύτερα, τελικά εκθέτοντας το νεύρο του δοντιού. Εκτός από τη φθορά, ο πόνος των δοντιών μετά από το φαγητό μπορεί επίσης να είναι το σημάδι μιας λοίμωξης ή ακόμα και λίγο τρόφιμα που αλιεύονται μεταξύ δύο από τα δόντια.

Ανακούφιση

Ξεπλύνετε το στόμα και τα δόντια έξω με ζεστό νερό και νήμα για να χαλαρώσετε τυχόν κομμάτια τροφίμων παγιδευμένα μεταξύ των δοντιών. Επιπλέον, αντισηπτικά όπως η ευγενόλη ή η βενζοκαΐνη μπορούν να καθαριστούν απευθείας στο δόντι για να μειώσουν τον ερεθισμό και τον πόνο. Από το στόμα, τα παραδοσιακά φάρμακα ανακούφισης του πόνου, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους και το πρήξιμο. Στην περίπτωση μιας κοιλότητας, ο οδοντίατρος πρέπει να δει ότι αφαιρεί τα αποσπασμένα τμήματα του δοντιού και τα αντικαθιστά με μια γέμιση.

Πρόληψη

Για να αποφευχθεί ο πόνος και η φθορά των δοντιών, η KidsHealth συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια με μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – αλλά κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα ούλα καθώς και τα δόντια. Για να αφαιρέσετε τα τρόφιμα και την πλάκα, νήμα κάθε βράδυ στο κρεβάτι ώρα. Μείνετε μακριά από ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, τα οποία μπορούν να ενθαρρύνουν τις κοιλότητες και τη φθορά. Πηγαίνετε στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο για καθαρισμούς και τακτικούς ελέγχους.

Συμβουλές

Πριν από το ραντεβού του οδοντιάτρου σας, το “The Doctors Book of Home Remedies” προτείνει την αποφυγή του οδυνηρού δοντιού ενώ τρώτε. Τα τρόφιμα μπορούν να παγιδευτούν σε κοιλότητες ή να ερεθίσουν περαιτέρω τα πονόλαιλα και τα ούλα. Εξετάστε το πιπίλισμα ενός παγοκύβου ή την εφαρμογή παγοκέντρου στο μάγουλο σε βήματα 15 λεπτών περίπου τέσσερις φορές την ημέρα. Επειδή ο κρύος αέρας μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του πόνου των δοντιών, σκεφτείτε να κρατήσετε το στόμα κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο.