Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του πετρελαιοειδούς;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μερικές φορές ορυκτέλαιο για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας Βοηθά καλύπτοντας το σκαμνί με αδιάβροχη επίστρωση, ώστε να παραμένει υγρό και είναι ευκολότερο να περάσει. Παρόλο που οι παρενέργειες δεν είναι συνηθισμένες και το πετρέλαιο τείνει να είναι αποτελεσματικό, το ορυκτέλαιο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, οπότε μην χρησιμοποιείτε ορυκτέλαιο χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς.

Γαστρεντερικές επιδράσεις

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ορυκτέλαιο είναι γαστρεντερικές, όπως κράμπες στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και αέρια. Οι πιο σοβαρές αντιδράσεις που δικαιολογούν την αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας περιλαμβάνουν αιμορραγία του ορθού ή αποτυχία να υπάρξει κίνηση εντέρων μέσα σε οκτώ ώρες από τη λήψη ορυκτελαίων.

Άλλες παρενέργειες

Το ορυκτέλαιο μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση, εξάνθημα, οίδημα και δυσκολία στην αναπνοή. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη, λιποθυμία, αδυναμία, ερεθισμό, πρήξιμο, μυϊκές κράμπες και πόνο. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι

Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να εισπνεύσουν κατά λάθος, ή να αναρροφήσουν, ορυκτέλαιο όταν το καταπιούν. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπτώσεις, όπως αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Παιδιατρική και Παιδική Υγεία το Μάρτιο του 2001. Μην παίρνετε ορυκτέλαια μέσα σε δύο ώρες από το φαγητό ή το ορυκτέλαιο μπορεί να μειώσει Την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και την παρεμπόδιση της πεπτικής διαδικασίας, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η παρατεταμένη χρήση καθαρτικών, όπως ορυκτέλαιο, μπορεί να προκαλέσει απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, οπότε μην χρησιμοποιείτε ορυκτέλαια για περισσότερο από μία εβδομάδα εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Πιθανές αντενδείξεις

Μην χρησιμοποιείτε ορυκτέλαια εάν έχετε μπλοκαρίσματα στα έντερα, έχετε σκωληκοειδίτιδα ή είστε στο κρεβάτι. Μην παίρνετε άλλα φάρμακα εντός δύο ωρών από τη χρήση ορυκτελαίων, ή μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σας. Επιπλέον, αποφύγετε τη λήψη ορυκτελαίων εάν είστε έγκυος – εάν το χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία στο νεογνό σας, σύμφωνα με το Drugs.com.