Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της κατανάλωσης πρωτεΐνης σε σκόνη;

Οι κατασκευαστές διαφημίζουν σκόνες πρωτεΐνης ως έναν βολικό τρόπο να αποκτήσουν επιπλέον πρωτεΐνες για να ενισχύσουν την ικανότητα. Αυτά τα συμπληρώματα διατίθενται στο εμπόριο σε όλους από μαμάδες έως bodybuilders. Ωστόσο, η πρόσφατη κλινική έρευνα έθεσε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια λήψης επιπλέον πρωτεϊνών από τέτοια συμπληρώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους, οπότε καταναλώνουν επιπλέον πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επιπλέον, όπως και άλλα συμπληρώματα, η σκόνη πρωτεΐνης δεν παρακολουθείται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για ασφάλεια

Υπερβολική απώλεια ασβεστίου

Το ασβέστιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των οστών σας ισχυρών και η κατανάλωση επιπλέον πρωτεϊνών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των οστών. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 με τίτλο “Διεθνείς επιστημονικές έρευνες”, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση διαφόρων προσλήψεων πρωτεϊνών – 47 γραμμάρια, 95 γραμμάρια και 142 γραμμάρια την ημέρα. Διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση της πρωτεΐνης προκάλεσε σημαντική αύξηση του ασβεστίου που χάθηκε μέσω των ούρων, με αποτέλεσμα την υπερβολική απώλεια ασβεστίου. Η τυπική σέσουλα σκόνη πρωτεΐνης περιέχει 20 έως 50 γραμμάρια πρωτεΐνης ή περισσότερο ανά μερίδα.

Μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών

Οι νεφροί σας είναι επιφορτισμένοι με το φιλτράρισμα αποβλήτων και τοξινών από την κυκλοφορία του αίματός σας. Γενικά, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών αυξάνει τον φόρτο εργασίας στα νεφρά σας. Στη μελέτη “Διεθνείς επιστημονικές έρευνες” του 2013, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους πιθανούς κινδύνους να πάρουν περίσσεια πρωτεΐνης από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής και διαπίστωσαν ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των νεφρών. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αυξάνει σημαντικά το όξινο φορτίο στα νεφρά και αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Βλάβη βαρέων μετάλλων

Οι εκθέσεις καταναλωτών εξέτασαν 15 πρωτεΐνες σε σκόνη και ποτά για τέσσερα βαρέα μέταλλα – αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο. Ενώ τα περισσότερα από τα δείγματα που ελέγχθηκαν περιείχαν χαμηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων, μερικά δείγματα περιείχαν ποσότητες που υπερέβαιναν την ημερήσια ποσότητα που θεωρήθηκε ασφαλής – όταν κατανάλωναν πολλαπλές μερίδες ημερησίως. Για παράδειγμα, το μέσο επίπεδο μολύβδου σε τρεις μερίδες μιας σκόνης πρωτεΐνης ήταν 13,5 μικρογραμμάρια, το οποίο είναι υψηλότερο από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων που καθορίστηκε από την Αμερικανική Φαρμακοποιία, την οργάνωση που καθορίζει πρότυπα για τα συμπληρώματα διατροφής.

Ασφάλεια πρωτεϊνών

Το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη για να λειτουργεί σωστά, αλλά είναι δυνατόν να έχετε πάρα πολύ καλό πράγμα. Μπορείτε να αποφύγετε τις δυσμενείς επιδράσεις κρατώντας το προτεινόμενο μέγιστο εύρος λήψης. Με βάση τα στοιχεία για τον έλεγχο του βάρους και τις σωματικές ανάγκες, αυτό είναι το 25% των ημερήσιων θερμίδων σας ή 2 έως 2,5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2006 του περιοδικού “International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism . ” Αυτό μεταφράζεται σε 136 έως 170 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως για άτομο 150 λιβρών, από όλες τις πηγές – τρόφιμα και συμπληρώματα.