Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι επιφανειών του γηπέδου μπάσκετ;

Οι περισσότεροι παίκτες καλαθοσφαίρισης συναγωνίζονται σε γήπεδα από σκληρό ξύλο, το οποίο παρέχει μια ομαλή, ανεμπόδιστη επιφάνεια και συνεπή αναπήδηση. Ωστόσο, όλα τα γήπεδα μπάσκετ δεν διαθέτουν την ίδια επιφάνεια παιχνιδιού. Η επιφάνεια του δικαστηρίου θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες του συγκεκριμένου δικαστηρίου και την τοποθεσία του, με διάφορα υλικά που απαιτούνται για υπαίθρια παιχνίδια.

Η πιο δημοφιλής επιλογή για εσωτερικά γήπεδα μπάσκετ, σκληρό δάπεδο σφενδάμνου μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα γήπεδα NBA και πρωταθλημάτων NCAA. Το σκληρό σφενδάμι είναι ένα πυκνό ξύλο με λεπτές ίνες, καθιστώντας το ιδιαίτερα ανθεκτικό στη διάσπαση. Οι σφραγισμένοι κόκκοι του ξύλου δίνουν επίσης μια λεία επιφάνεια χωρίς χώρο για βρωμιά και ακαθαρσίες για να κρυφτούν. Ως αποτέλεσμα, τα σκληρά σκεύη σφενδάμου προσφέρουν εξαιρετική ανθεκτικότητα και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Το σκληρό σφενδάμι και άλλες ξύλινες επιφάνειες, όπως τα μίγματα σφενδάμνου και βελανιδιάς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για υπαίθρια γήπεδα επειδή το φως του ήλιου, η βροχή και άλλα φυσικά στοιχεία μπορεί να βλάψουν το ξύλο και να κάμψουν την επιφάνεια.

Πολλοί καλαθοσφαιριστές μαθαίνουν πρώτα το παιχνίδι σε υπαίθρια γήπεδα, είτε σε κοινοτικά πάρκα είτε στους δρόμους της γειτονιάς και τους δρόμους. Η κανονική άσφαλτος παραμένει η πιο κοινή υπαίθρια επιφάνεια του γηπέδου μπάσκετ λόγω της αντοχής και της ικανότητάς του να αντέχει τις σκληρές καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς, η άσφαλτος θα καταρρεύσει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι επιρρεπής σε ρωγμές, τσιπς και άλλες ατέλειες επιφάνειας. Η άσφαλτος μπορεί επίσης να συμβάλλει σε τραυματισμούς, ειδικά στις πτώσεις όπου η αδιαμφισβήτητη φύση της μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές, γρατζουνιές ή χειρότερα.

Αρκετοί κατασκευαστές παράγουν επιφάνειες γήπεδα μπάσκετ από πλαστικό δάπεδο πολλαπλών χρήσεων. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκινάει με μια λεία πλάκα από σκυρόδεμα για ένα ανθεκτικό θεμέλιο και στη συνέχεια διαθέτει μια επιφάνεια κορυφής δομοστοιχειωτών πλακών πολυπροπυλενίου που σπάει μαζί σε οποιοδήποτε σχήμα ή σχέδιο. Το πλαστικό δάπεδο παρέχει εξαιρετική πρόσφυση, αξιόπιστη αναπήδηση με μπάλα και αυξημένη ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστης εκδοράς του δέρματος στις πτώσεις. Τέτοιες επιφάνειες πολλαπλών χρήσεων μπορούν να χειριστούν τις ακαμψίες του μπάσκετ ή ακόμα και άλλα αθλήματα όπως βόλεϊ, χόκεϊ στο δρόμο, τένις και ποδόσφαιρο. Οι χρήστες μπορούν ακόμη να προσαρμόσουν τα γήπεδα, παραγγέλνοντας το πάτωμα σε πλήθος χρωμάτων για να ταιριάζουν με τις ομαδικές στολές ή άλλες στυλιστικές προτιμήσεις. Αυτές οι επιφάνειες πολλαπλών χρήσεων μπορούν επίσης να αντέξουν εξωτερικά στοιχεία ή να εφαρμοστούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς απώλειες στην απόδοση.

Ορισμένα δικαστήρια πολλαπλών χρήσεων μπορεί να περιλαμβάνουν προηγμένα χαρακτηριστικά για να βοηθήσουν την ανταπόκριση και την δυνατότητα αναπαραγωγής. Για παράδειγμα, οι εταιρείες παράγουν μια σειρά προχωρημένων επιφανειακών λύσεων, συμπεριλαμβανομένου του δαπέδου με στρώση από καουτσούκ, μεταξύ της βάσης σκυροδέματος και της πλαστικής επιφάνειας από πολυπροπυλένιο για μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών και υγρασία. Ορισμένες επιφάνειες διαθέτουν επίσης ένα φινίρισμα πολυουρεθάνης στην κορυφή του πλαστικού δαπέδου για περαιτέρω ενίσχυση της αντοχής και της αντοχής στην υγρασία.

Σκληρό ξύλο

Ασφάλτος

Πολλαπλής χρήσης

Προχωρημένος