Ποιες είναι οι θεραπείες για έναν σχισμένο σύνδεσμο στον αστράγαλο;

Οι δεσμίδες κρατούν τα οστά σε όλο το σώμα σας. Εάν έχετε στρέψει ποτέ τον αστράγαλο σας, ξέρετε τι αισθάνεστε να βλάψετε τους συνδέσμους του αστραγάλου. Αυτά τα κοινά τραύματα, γνωστά ως διαστρέμματα αστραγάλου, επηρεάζουν συχνότερα τους συνδέσμους στο εξωτερικό του αστραγάλου. Κατηγοριοποιούνται και αντιμετωπίζονται βάσει της σοβαρότητας της βλάβης του συνδέσμου. Οι διαστρέμματα βαθμού 1 περιλαμβάνουν τεντώματα συνδέσμων χωρίς προφανή διάτμηση. Μια διάβρωση βαθμού 2 περιγράφει ένα δάκρυ του μερικού συνδέσμου και οι διαστρέμματα βαθμού 3 περιλαμβάνουν πλήρη διάσπαση ενός ή περισσοτέρων συνδέσμων αστραγάλου. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό ανάπαυσης, άσκησης και αποκατάστασης. Η χειρουργική επέμβαση χρειάζεται μερικές φορές για σοβαρά σπασίματα αστραγάλου βαθμού 3.

Οξεία φάση

Η θεραπεία των δακρύων του αστραγάλου κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης – τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό – επικεντρώνεται στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Πακέτα πάγου μπορούν να εφαρμοστούν για έως και 20 λεπτά κάθε 3 έως 4 ώρες, αρχίζοντας αμέσως μετά τον τραυματισμό. Η ψυχρή εφαρμογή βοηθά στη μείωση του πόνου, καθιστώντας τα νεύρα σας λιγότερο ευαίσθητα και είναι πιο αποτελεσματική για τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin), η ναπροξένη (Aleve) ή η ασπιρίνη, μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Ανυψώνοντας το πόδι σας όσο το δυνατόν περισσότερο συμβάλλει στον περιορισμό και τη μείωση του πρηξίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει δεκανίκια, υποστηρικτική εκκίνηση, ελαστικό επίδεσμο ή / και νάρθηκα για την προστασία του αστραγάλου σας από περαιτέρω τραυματισμό.

Υποξεία Φάση

Η υποξεία φάση της επούλωσης ξεκινάει γύρω από την 4η ημέρα και συνεχίζεται μέχρι 2 εβδομάδες μετά από τραυματισμό του αστραγάλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ασκήσεις εύρους κίνησης αρχίζουν να μειώνουν τη δυσκαμψία του αστραγάλου που προκαλείται από το πρήξιμο. Μπορεί να λάβετε φυσική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του υπερήχου και της ηλεκτρικής διέγερσης, για να βοηθήσετε στην προώθηση της επούλωσης και των ασκήσεων για να βελτιώσετε την κινητικότητά σας. Οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την κατάρτιση του αλφαβήτου στον αέρα με τα δάχτυλα των ποδιών σας, τους κύκλους των αστραγάλων, τις απαλές εκτάσεις και ενδεχομένως τις μη βαρυτικές δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία σε στάση. Ίσως αρχίσετε να βάζετε κάποιο βάρος στο πόδι σας καθώς περπατάτε. Μπορεί επίσης να απογαλακτιστείτε από το στήριγμα και τα πατερίτσες σας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Φάση αποκατάστασης

Η φάση αποκατάστασης της θεραπείας συνήθως ξεκινά όταν είστε σε θέση να σηκώσετε το βάρος σας στον αστράγαλο και δεν χρειάζεστε πλέον πατερίτσες για να περπατήσετε. Αυτή η φάση μπορεί να ξεκινήσει 2 έως 6 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό, με πιο σοβαρά δάκρυα συνδέσμων στο τελευταίο άκρο αυτού του χρονικού πλαισίου. Ο στόχος αυτής της φάσης είναι να ανακτήσει την κίνηση, τη δύναμη και τη λειτουργία στον αστράγαλο σας. Ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να τεντώσει τον αστράγαλο σας για να μειώσει τη δυσκαμψία και να βελτιώσει την κίνηση. Ενίσχυση των ασκήσεων, όπως οι αυξήσεις των μοσχαριών, οι συσπάσεις των πετσετών και η πρόσληψη μαρμάρου από τα δάκτυλα, μπορεί να πραγματοποιηθούν.

Λειτουργική φάση

Έξι εβδομάδες μετά τον τραυματισμό και πέρα ​​από αυτό, η θεραπεία για τα δάκρυα των αρθρώσεων του αστραγάλου επικεντρώνεται στην επιστροφή στην πλήρη λειτουργία. Οι ασκήσεις εύρους κίνησης συνεχίζονται με προστιθέμενη αντίσταση από μια ελαστική ζώνη. Οι δραστηριότητες κατάρτισης ισορροπίας, όπως στέκεται σε ανώμαλη επιφάνεια και στέκονται μόνο στο τραυματισμένο πόδι σας, περιλαμβάνονται επίσης στη θεραπεία. Οι λειτουργικές δραστηριότητες ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνουν αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, άλματα και τρέξιμο.

Οι σοβαρές διαστρέμματα βαθμού 3 μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα εάν έχετε συνεχή πόνο ή αισθάνεστε σταθερά τον αστράγαλο που πρόκειται να δώσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σχισμένοι σύνδεσμοι του αστραγάλου σας μπορούν να επανασυνδεθούν με βίδες. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα χυλό και να χρησιμοποιήσετε δεκανίκια για 6 έως 8 εβδομάδες ενώ ο σύνδεσμος θεραπεύει. Μόλις αφαιρεθεί το cast, η θεραπεία αρχίζει στην υποξεία φάση και εξελίσσεται μέσω των φάσεων αποκατάστασης και λειτουργίας.

Ζητήστε ιατρική φροντίδα αν σπάσετε τον αστράγαλο σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι πρόκειται για ελαφρύ τραυματισμό. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει μακροχρόνια προβλήματα με απώλεια κίνησης και χρόνια αδυναμία που μπορεί να αναπτυχθεί μετά από αυτό τον τραυματισμό.

Χειρουργική επέμβαση

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις