Ποια τρόφιμα θα μειώσουν την αναρροή στα μωρά;

Τα περισσότερα μωρά που σπρώχνουν είναι τέλεια υγιή και δεν χρειάζονται ειδικά τρόφιμα. Μικρές συχνές τροφοδοτήσεις ή κρατώντας το μωρό σε όρθια θέση για λίγο μετά το φαγητό θα είναι συνήθως αρκετό για να κρατήσει το φαγητό κάτω. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των μωρών φτύχει συχνά ή έχει σοβαρότερα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) ή σε άλλο πρόβλημα, όπως τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε τρόφιμα. Σε περιπτώσεις προβληματικής παλινδρόμησης, ο γιατρός του μωρού μπορεί να συστήσει ειδική δίαιτα για να μειώσει τα συμπτώματα.

Μητρικό γάλα

Τόσο η μητέρα όσο και τα μωρά επωφελούνται από το θηλασμό. Εάν το μωρό σας φουσκώνει περιστασιακά κατά τη διάρκεια ή μετά τον θηλασμό, αυτό είναι πιθανώς απολύτως φυσιολογικό και δεν υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα. Η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής – NASPGHAN – αναφέρει ότι παρόμοιος αριθμός θηλαστικών και τρεφόμενων βρεφών νιώθει παλινδρόμηση. Ωστόσο, η διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων αναρροής μπορεί να είναι βραχύτερη σε βρέφη που θηλάζουν. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη δυσφορία στο μωρό σας. Εάν τα συμπτώματα παλινδρόμησης είναι ενοχλητικά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αλλάξετε τη θέση τροφοδοσίας σας ή να αλλάξετε τη δική σας δίαιτα. Εάν η αναρροή του μωρού σας δεν βελτιωθεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη συμπλήρωση των τροφών με μια ειδική φόρμουλα ή μια παχιά φόρμουλα για να μειώσετε την αναρροή.

Εξαιρετικά υδρολυμένος τύπος

Σύμφωνα με το NASPGHAN, η ευαισθησία των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος προκαλεί μερικές φορές ανεξήγητο κλάμα και αναρροή στα βρέφη. Το αγελαδινό γάλα είναι η συνηθέστερη πηγή πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στη βρεφική συνταγή και προκαλεί μία από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών, περίπου το 2 έως 5 τοις εκατό των βρεφών έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Μπορεί να συνιστάται η εκτεταμένη υδρολυμένη φόρμουλα (Nutramigen, Similac Expert Care Alimentum) εάν υπάρχει υποψία αλλεργίας στο γάλα αγελάδας σε βρέφος με αναρροή. Αυτός ο τύπος τύπου παράγεται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που διασπά τις πρωτεΐνες γάλακτος σε μικρότερα θραύσματα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η μερικώς υδρολυμένη φόρμουλα, η οποία περιέχει μεγαλύτερα θραύσματα πρωτεϊνών, δεν συνιστάται για βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Τύποι που βασίζονται σε αμινοξέα

Ένα μικρό ποσοστό παιδιών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα με εκτεταμένη υδρολυμένη φόρμουλα. Για αυτά τα μωρά, μπορεί να συνιστάται ένας τύπος με βάση το αμινοξύ (Neocate, EleCare, PurAmino). Οι τύποι αυτοί, που ονομάζονται και στοιχειώδεις τύποι, είναι απαλλαγμένοι από γάλα και περιέχουν μη αλλεργιογόνα αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει τις πρωτεΐνες που χρειάζονται. Δεν υπάρχουν ολόκληρες πρωτεΐνες σε στοιχειακή φόρμουλα, επομένως δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις τροφίμων. Οι συντάκτες της έρευνας για την κλινική και πειραματική αλλεργία του Ιουνίου 2007 σχετικά με τους στοιχειώδεις τύπους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλείς και βελτιώνουν τα συμπτώματα και την ανάπτυξη σε μωρά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα που δεν ανέχεται εκτεταμένη υδρολυμένη φόρμουλα. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη μακροπρόθεσμη έρευνα.

Πυκνωμένη φόρμουλα

Η παλινδρόμηση οξέος εμφανίζεται όταν κάποια περιεχόμενα του στομάχου επανέρχονται στον οισοφάγο. Για τα βρέφη με συχνή παλινδρόμηση, οι γιατροί συστήνουν μερικές φορές την πάχυνση της φόρμουλας για να μειωθεί η πιθανότητα ανάστροφης ροής στον οισοφάγο. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη δημητριακών ρυζιού στη φόρμουλα που ταΐζετε ήδη στο μωρό ή με τη χρήση προγεμισμένου τύπου (Enfamil AR, Similac για Spit-Up). Σύμφωνα με τις οδηγίες του GERD από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τον Μάιο του 2013, ο τύπος πάχυνσης φαίνεται να μειώνει τον αριθμό των φορών που ένα μωρό φουσκώνει. Ωστόσο, η πάχυνση πρέπει να γίνεται μόνο εάν συνιστάται από το γιατρό του μωρού σας, επειδή υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την παχιά φόρμουλα, ειδικά για τα πρόωρα βρέφη.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Απομονωμένη αποτρίχωση είναι κοινή στα μωρά και συνήθως δεν απαιτεί αλλαγή στη διατροφή. Οι εξειδικευμένες φόρμουλες είναι σχετικά ακριβές, έτσι θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι απαραίτητες για το μωρό σας προτού κάνετε μια αλλαγή. Εάν η παλινδρόμηση σχετίζεται με άλλα προβλήματα – όπως το να κρατάτε το μωρό σας να ξεκουραστεί ή να πάρει βάρος κανονικά – μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν το μωρό σας βιώνει – δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμός – έντονος έμετος, ειδικά εάν είναι κίτρινος, αιματηρός ή μυρωδιάς – διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αιματηρά κόπρανα – πυρετός ή μείωση της συνήθους δραστηριότητας.