Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα φούρνο αερίου ή προπανίου;

Το φυσικό αέριο και το προπάνιο είναι καύσιμα φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και στη θέρμανση. Στον μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, το φυσικό αέριο διανέμεται μέσω ενός κεντρικού δικτύου αγωγών (τοπικού, εθνικού ή ακόμη και διεθνούς), ενώ το προπάνιο πωλείται σχεδόν πάντα σε δεξαμενές διαφόρων μεγεθών. Τόσο το προπάνιο όσο και το φυσικό αέριο είναι υψηλής απόδοσης καύσιμα για μαγείρεμα, και οι σόμπες μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν για να χρησιμοποιήσουν το καθένα.

Ιδιότητες φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και μερικές φορές περιλαμβάνει μικρές ποσότητες προπανίου, βουτανίου και άλλων αερίων, συνήθως πριν από τη διύλιση. Το φυσικό αέριο μεταφέρεται σε σπίτια και κτίρια μέσω υπογείων αγωγών ωφέλειας και παραμένει σε αέρια κατάσταση από την παραγωγή του μέχρι το σόμπωμα ή το φούρνο. Η μόνη εξαίρεση υπάρχει στα δεξαμενόπλοια δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα οποία χρησιμοποιούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλές πιέσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου ως υγρού.

Ιδιότητες προπανίου

Το προπάνιο βρίσκεται συχνά κοντά ή κοντά στο φυσικό αέριο. Το προπάνιο είναι απόσταγμα πετρελαίου και μερικές φορές αναφέρεται ως υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG). Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, το προπάνιο μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί ως υγρό σε θερμοκρασία δωματίου αρκεί να διατηρείται υπό πίεση. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα μεταφερόμενο και διατίθεται σε ποικίλα μεγέθη δεξαμενών, που κυμαίνονται από το φορητό έως το μέγεθος του κτιρίου. Το μοντέλο μάζας-διανομής προπανίου είναι λιγότερο προηγμένο από το φυσικό αέριο. Οι αγωγοί προπανίου εξυπηρετούν γενικά μόνο βιομηχανικούς χώρους, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι παραλαμβάνουν προπάνιο από τη δεξαμενή ή παίρνουν γεμίσματα με φορτηγό.

Σόμπες αερίου

Οι φούρνοι και οι φούρνοι φυσικού αερίου βρίσκονται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους ως κεντρικές συσκευές σε οικιακές κουζίνες και είναι επίσης δημοφιλείς στα εστιατόρια. Τέτοιες σόμπες περιλαμβάνουν συχνά ψηφιακά χειριστήρια και χρονοδιακόπτες. Λαμβάνουν αέριο από το σύστημα παροχής αγωγών.

Σόμπες προπανίου

Οι περισσότερες φούρνοι προπανίου είναι κατασκευασμένες για υπαίθρια χρήση, είτε ως ψησταριές είτε ως φορητές εστίες μαγειρέματος. Πρόσφατα, ωστόσο, οι κατασκευαστές συσκευών όπως η Electrolux και η Fisher & Paykel παράγουν εσωτερικές σειρές προπανίου και μαγειρικά σκεύη, μερικές φορές περιλαμβάνουν και προηγμένους ψηφιακούς ελέγχους όπως τους αντίστοιχους φυσικούς αερίου. Αυτές οι σόμπες λειτουργούν ουσιαστικά πανομοιότυπα με τις εσωτερικές σειρές φυσικού αερίου, αλλά λαμβάνουν τα καύσιμα τους από υπαίθριες δεξαμενές προπανίου.

Μετατροπή

Επειδή το φυσικό αέριο και το προπάνιο καίγονται με παρόμοιες ιδιότητες και επειδή το προπάνιο είναι σε αέρια μορφή από τη στιγμή που εξέρχεται από τη δεξαμενή, οι δύο τύποι σόμπων είναι μερικές φορές ικανοί να χρησιμοποιούν τα άλλα καύσιμα μετά από μια διαδικασία μετατροπής · Το δεξαμενόπλοιο συνήθως εισέρχεται σε μια σόμπα Σε περίπου διπλάσια πίεση του φυσικού αερίου που τροφοδοτείται με σωληνώσεις, οπότε η διαδικασία μετατροπής ρυθμίζει τη σόμπα για να διαχειριστεί σωστά την πίεση του νέου καυσίμου. Αυτό γίνεται με αντικατάσταση και ρύθμιση ενός κομματιού που ονομάζεται στόμιο και πραγματοποίηση προσαρμογών σε κάθε καυστήρα.- Πριν κάνετε μια μετατροπή, πρέπει πρώτα να επαληθεύσετε με τον κατασκευαστή ή τον τεχνικό ότι το μοντέλο σόμπας μπορεί να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια το άλλο καύσιμο.

Και οι δύο σόμπες φυσικού αερίου και προπανίου μπορούν να παράγουν καπνούς μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και όλες οι εσωτερικές σόμπες πρέπει να ελέγχονται τακτικά από έναν επαγγελματία. Οι σόμπες προπανίου έχουν συνηθισμένες αιτίες δηλητηρίασης από CO όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους ή σε περιοχές με ανεπαρκή αερισμό.

Ασφάλεια