Ποια γλυκιά πατάτα είναι η πιο υγιεινή;

Την επόμενη φορά που σχεδιάζετε να μαγειρέψετε ένα πιάτο πατάτας, αντικαταστήστε τις κανονικές πατάτες για γλυκοπατάτες. Ο τύπος της γλυκοπατάτας που επιλέγετε και ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζετε επηρεάζει το πόσο θρεπτικό είναι, αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο που προτιμάτε, αυτά τα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Με χρώμα σάρκας

Οι γλυκοπατάτες έρχονται σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με λευκή, κίτρινη, πορτοκαλί ή μοβ σάρκα. Οι πορφυρές ποικιλίες περιέχουν τα πιο αντιοξειδωτικά και οι λευκές σάρκες περιέχουν το λιγότερο από αυτά τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Food Chemistry» το 2007. Οι μοβ γλυκοπατάτες δεν είναι ευρέως διαθέσιμες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά Εάν συζητάτε για μια λευκή γλυκοπατάτα έναντι μιας πορτοκαλιάς, πηγαίνετε με το πορτοκαλί. Οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί σάρκα περιέχουν περισσότερο β-καροτένιο, το οποίο το σώμα σας μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α.

Με βάση τη μέθοδο μαγειρέματος

Η ψημένη γλυκοπατάτα με το δέρμα είναι πιο υγιεινή από τη βρασμένη γλυκοπατάτα χωρίς το δέρμα. Το δέρμα περιέχει ωφέλιμες ίνες και το βρασμό της πατάτας προκαλεί την εκροή ορισμένων βιταμινών C και ορισμένων βιταμινών Β στο νερό μαγειρέματος. Και οι δύο τύποι γλυκοπατάτας είναι πιο θρεπτικοί από μια κανονική πατάτα, παρέχοντας περισσότερες ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και μαγγάνιο.