Ποια βότανα αλληλεπιδρούν με το paxil;

Το Paxil, μια εμπορική ονομασία της παροξετίνης, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους. Η λήψη του Paxil με φυτικά συμπληρώματα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου σεροτονίνης, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ψευδαισθήσεις, κώμα και θάνατο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα διατροφής με το Paxil.

Το βαλσαμόχορτο

Το Paxil και το δημοφιλές συμπλήρωμα βοτάνων για την κατάθλιψη, το St. John’s Wort ή το Hypericum perforatum L., είναι και οι δύο σεροτονινεργικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σεροτονίνη. Η ταυτόχρονη χρήση σεροτονινεργικών φαρμάκων όπως το St. John’s Wort και Paxil μπορεί να προκαλέσει υπερβολική σεροτονίνη στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το σύνδρομο δυνητικά θανατηφόρων συνθηκών σεροτονίνης. Το βαλσαμόχορτο μπορεί επίσης να έχει δυνητικά σοβαρές αλληλεπιδράσεις με άλλα συμβατικά φάρμακα, όπως άλλα φάρμακα αντικαταθλιπτικών και άγχους, αδρενεργικούς αγγειοσυσπαστικούς παράγοντες, αναισθητικά, από του στόματος αντισυλληπτικά και πολλούς άλλους, σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε από το “Drugs” το 2009.

5-ΗΤΡ

Φτιαγμένο από τους σπόρους του φυτού της Αφρικής, το Griffonia simplicifolia, η 5-υδροξυτρυπτοφάνη ή το 5-HTP είναι ένας άλλος τύπος συμπληρώματος βοτάνων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Όπως το βαλσαμόχορτο, το 5-ΗΤΡ αυξάνει τη σεροτονίνη και κατά συνέπεια πρέπει να αποφεύγεται κατά τη λήψη του Paxil, καθώς η χρήση και των δύο ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αλληλεπίδραση, δηλ. Σύνδρομο σεροτονίνης. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν το αμινοξύ που σχετίζεται με 5-ΗΤΡ, τρυπτοφάνη. Το MedlinePlus συμβουλεύει εντελώς τη χρήση του 5-HTP – ακόμα και αν δεν παίρνετε αντικαταθλιπτικά – καθώς κάποιοι που το έχουν πάρει έχουν αναπτύξει μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο ηωσινοφιλία-μυαλγία ή EMS.

Γκίνγκο Μπιλόμπα

Το εκχύλισμα Ginkgo, το οποίο παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δέντρου Ginkgo biloba, είναι ένα από τα βρετανικά συμπληρώματα βοτάνων με τις καλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland · ωστόσο, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με το Paxil και άλλους SSRIs αυξάνοντας Κίνδυνο συνδρόμου σεροτονίνης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις αλληλεπιδράσεων φαρμάκων μεταξύ του Ginkgo biloba και άλλων τύπων αντικαταθλιπτικών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων ΜΑΟ και της τραζοδόνης, καθώς και φάρμακα κατά των κρίσεων, αντιδιαβητικά φάρμακα, διουρητικά, αραιωτικά αίματος, φάρμακα διαβήτη και κυκλοσπορίνη, σύμφωνα με το UMM.

Kava

Το Kava ή το Piper methysticum είναι ένα βότανο που μπορεί να είναι χρήσιμο στη διαχείριση του άγχους · ωστόσο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί για τη χρήση συμπληρωμάτων καβαού καθώς έχουν συσχετιστεί με περιπτώσεις σοβαρής ηπατικής βλάβης. Επιπλέον, το kava μπορεί να αλληλεπιδράσει με την παροξετίνη, σύμφωνα με την αναφερθείσα ανασκόπηση του 2009 για τα ναρκωτικά και τις φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις συνταγών. Άλλα φάρμακα με τα οποία το kava μπορεί να αλληλεπιδράσουν περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα του Parkinson και τα φάρμακα κατά του άγχους alprazolam και levodopa. Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής προειδοποιεί επίσης ότι η χρήση του kava μπορεί να προκαλέσει κίτρινο, λείο δέρμα.