Παχιά βλέννα όταν είναι έγκυος

Πολλές φυσικές αλλαγές συμβαίνουν κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης. Εκτός από τα γνωστά συμπτώματα της αύξησης του σωματικού βάρους, πρωινή ασθένεια και κόπωση, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση της βλέννας του κόλπου και συμφόρηση. Αν και η παραρρινοκολπίτιδα είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη συμφόρηση ενδέχεται να απαιτούν ιατρική διάγνωση και θεραπεία, ειδικά αν αναπτύξετε βακτηριακή λοίμωξη.

Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν τη διόγκωση των ρινικών σας περασμάτων και την παραγωγή περισσότερης βλέννας. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει συχνότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η εγκυμοσύνη προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στις βλεννώδεις μεμβράνες. Σε απόκριση του επιπλέον όγκου του αίματος, η επένδυση των κόλπων και των ρινικών διόδων σας τείνει να διογκωθεί, μερικές φορές περιορίζοντας τη ροή του αέρα.

Ιγμορίτιδα

Η εγκυμοσύνη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη της ιγμορίτιδας. Η ιγμορίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή των κόλπων σας. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να εμποδίσει την αποστράγγιση, προκαλώντας παχιά βλέννα να συσσωρευτεί στις κοιλότητες της κόλπου. Η εκκένωση του κόλπου μπορεί να φαίνεται κίτρινη ή πράσινη και μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή. Άλλα κοινά συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας είναι ο βήχας, η απώλεια της οσμής και ο πονόλαιμος.

Αυτοβοήθεια

Στο «Εγχειρίδιο της ρινικής νόσου», ο Δρ. Terrence M. Davidson συνιστά στις έγκυες γυναίκες να χρησιμοποιούν ρινική άρδευση για να ξεπλένουν τις παχιές εκκρίσεις. Το ξέπλυμα των κόλπων και των ρινικών διόδων δύο έως τρεις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή ανακούφιση. Η χρήση ενός υγραντήρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλύνει τους πρησμένους κόλπους.

Προφυλάξεις

Αν και τα ρινικά αποσυμφορητικά είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συνεχιζόμενη χρήση ρινικών σπρέι μπορεί να οδηγήσει σε εμπιστοσύνη στα προϊόντα αυτά και μπορεί να απαιτήσει προοδευτικά μεγαλύτερες ποσότητες ψεκασμού για να παρέχει επαρκή ανακούφιση. Αποφύγετε τη λήψη εναλλακτικών φαρμάκων, όπως τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής, για τη θεραπεία των φλεβοκομβικών παθήσεων ή άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η οξεία βλέννα του κόλπου που συνοδεύεται από πυρετό μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη λοίμωξης. Αφήστε το γιατρό σας να μάθετε εάν τρέχετε πυρετό ενώ είστε έγκυος.