Διαβήτη τύπου 2 και νατρίου

Είναι σημαντικό για όλους να ελέγχουν τις προσλήψεις νατρίου τους, αλλά ειδικά αν έχετε διαβήτη τύπου 2. Ο περιορισμός του νατρίου στη διατροφή σας είναι καθοριστικής σημασίας όταν βοηθάτε στην πρόληψη ή τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία συμβαίνει συνήθως σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτοί που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις του νατρίου από το γενικό πληθυσμό, καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντικό για σας να παρακολουθείτε πόση νατριούχο καταναλώνετε.

Διαβήτης τύπου 2 και ευαισθησία σε αλάτι

Το επιτραπέζιο άλας είναι περίπου 40 τοις εκατό νάτριο με 1 κουταλάκι του γλυκού άλατος που ισούται με 2.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Οι περισσότεροι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι ευαίσθητοι στο άλας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Human Hypertension” του Μαρτίου 2002. Επειδή το νάτριο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τα άτομα με ευαισθησία στο αλάτι είναι πιο ευάλωτα στις επιδράσεις του διαιτητικού νατρίου στις πιέσεις του αίματος. Οι διαβητικοί τύπου 2 παρουσιάζουν ενισχυμένη αγγειακή αντίδραση σε απόκριση αλατιού, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Αυτό αναφέρεται σε υπερβολικές φυσιολογικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση σε απόκριση της ποσότητας αλατιού στη διατροφή σας.

Μεγαλύτερος κίνδυνος υπέρτασης

Επειδή όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, το καρδιαγγειακό σας σύστημα είναι ήδη ευαίσθητο στις επιδράσεις του νατρίου, η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης από όσους δεν πάσχουν από την πάθηση. Το νάτριο, μαζί με το κάλιο, ρυθμίζει την ισορροπία υγρών στο σώμα σας. Όταν καταναλώνετε υπερβολικό νάτριο, προκαλεί στο σώμα σας τη διατήρηση του πλεονάζοντος υγρού, το οποίο αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες σας και προσθέτει βάρος στην καρδιά σας. Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχιζόμενη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών σας προκαλεί βλάβη, οδηγώντας σε καρδιοπάθειες.

Διπλό Whammy

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του περιοδικού “Diabetic Medicine” του Δεκεμβρίου 2010, οι ερευνητές στην Αυστραλία εξέτασαν τις συνήθειες πρόσληψης νατρίου και καλίου από τους συμμετέχοντες στη μελέτη με διαβήτη τύπου 2. Διαπίστωσαν ότι το 86 έως 97 τοις εκατό των συμμετεχόντων με διαβήτη τύπου 2 έφαγαν μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο και υψηλή σε αλάτι. Το κάλιο βοηθά το σώμα να εκκρίνει περίσσεια νερού, οπότε αυτό αντιπροσωπεύει μια διπλή αιμορραγία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο συνδυασμός υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα και χαμηλού καλίου μπορεί να συμβάλλει στην περίσσεια υγρών και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε εκείνους με διαβήτη τύπου 2.

Συνιστώμενη εισαγωγή αλατιού για τους διαβητικούς τύπου 2

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς, το 2010, συνιστούν τα υγιή άτομα να περιορίζουν τις προσλήψεις νατρίου τους σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, συνιστάται να στοχεύετε για 1.500 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο ημερησίως. Συζητήστε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον έλεγχο της ποσότητας νατρίου στη διατροφή σας. Οι μεταποιημένες τροφές και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συχνά υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, οπότε η αντικατάστασή τους με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολόκληρα δημητριακά και εναλλακτικές ουσίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.