Γιατί όλα με κάνουν να ρίχνω όταν είμαι έγκυος;

Η πρωινή ασθένεια καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της τροφής όταν είστε έγκυος. Αν και η κατάσταση ονομάζεται “πρωινή” ασθένεια, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανεχτείτε τα τρόφιμα πιο εύκολα και να μειώσετε τη ναυτία και τον εμετό.

Ταυτοποίηση

Αν και η ακριβής αιτία της πρωινής ασθένειας είναι άγνωστη, οι γιατροί πιστεύουν ότι η αλλαγή των ορμονικών επιπέδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει κάποιο ρόλο. Η ναυτία και ο έμετος αρχίζουν νωρίς στην εγκυμοσύνη, συνήθως μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων. Η πρωινή ασθένεια γενικά μειώνεται από την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης. Το MayoClinic.com αναφέρει ότι η πρωινή ασθένεια επηρεάζει 50 τοις εκατό έως το 90 τοις εκατό των εγκύων γυναικών.

Ενισχυμένη ευαισθησία τροφίμων

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μην είστε πλέον σε θέση να ανεχτείτε μερικά από τα τρόφιμα που τρώτε κανονικά. Η ιστοσελίδα Babycenter αναφέρει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη αίσθηση οσμής και ευαισθησίας στις οσμές ή λόγω γαστρεντερικής οδού που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές της πρώιμης εγκυμοσύνης. Ανεξάρτητα από την αιτία, ίσως διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να φάτε τα αγαπημένα σας τρόφιμα χωρίς έμετο, ειδικά εάν αυτά τα τρόφιμα είναι λιπαρά ή λιπαρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και μυρωδιές πικάντικες τροφές ή τρόφιμα με έντονες οσμές μπορεί να προκαλέσουν το αντανακλαστικό σας.

Hyperemesis Gravidarum

Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν μια τόσο σοβαρή περίπτωση ασθένειας πρωινού ότι πρέπει να νοσηλεύονται. Η κατάσταση, που ονομάζεται hyperemesis gravidarum, προκαλεί συχνή και σοβαρή ναυτία και έμετο. Όταν δεν μπορείτε να διατηρήσετε αρκετό φαγητό στο σώμα σας, δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε τις δικές σας διατροφικές ανάγκες και τις ανάγκες του μωρού σας και μπορεί να πάσχετε από αφυδάτωση λόγω έλλειψης υγρών στο σώμα σας. Άλλα συμπτώματα του hyperemesis gravidarum περιλαμβάνουν εμετό περισσότερο από τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, ζάλη, ζάλη και απώλεια βάρους πάνω από 10 λίβρες. Οι γιατροί θεραπεύουν την κατάσταση με συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της ναυτίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι γυναίκες θα λάβουν ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και θρέψης.

Πρόληψη

Η επιλογή ήπιων τροφών που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το στομάχι σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμέτου. Το Babycenter προτείνει την κατανάλωση φαγητών κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή τα τρόφιμα έχουν πιο έντονο άρωμα όταν είναι ζεστά. Το ποτό με το γεύμα σας μπορεί να αυξήσει τη ναυτία. Δοκιμάστε να πίνετε ρευστά περίπου 30 λεπτά πριν ή μετά το φαγητό. Η τήρηση ενός ημερολογίου με λεπτομερή περιγραφή του χρόνου των συμπτωμάτων σας και των τροφίμων που τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα προβληματικά τρόφιμα.