Γιατί το mdma σας κάνει να χάσετε βάρος;

Η μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη, πιο γνωστή ως MDMA ή Ecstasy, είναι ένα ομοσπονδιακό παράνομο φάρμακο Schedule I, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο κομματικό και ραβδωτό πολιτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό το συνθετικό φάρμακο έρχεται συχνά σε μορφή σκόνης ή χαπιού και παρέχει αποτελέσματα παρόμοια με τις αμφεταμίνες. Ωστόσο, η χρήση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και ακόμη και θάνατο.

Το MDMA πραγματοποίησε την πρώτη είσοδό του στην αγορά φαρμάκων το 1912. Το φάρμακο αναπτύχθηκε από μια γερμανική εταιρεία που σχεδίασε αρχικά το MDMA ως κατασταλτικό της όρεξης για απώλεια βάρους. Το φάρμακο τελικά έκανε τους δρόμους του στους δρόμους ως “ανώτερο” ή διεγερτικό και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκηνές της δεκαετίας του ’80 και στα βραβεία χορού και στη νυχτερινή σκηνή της δεκαετίας του ’90. Παρόλο που η κατασκευή και κατοχή του ναρκωτικού είναι πλέον παράνομη, το MDMA συνεχίζει να πωλείται παράνομα στους δρόμους.

Το MDMA είναι ένα ισχυρό διεγερτικό παρόμοιο με τις αμφεταμίνες που παρεμβαίνουν σε τρεις κύριους νευροδιαβιβαστές στο σώμα σας – ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Μόλις η MDMA εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος σας, αυξάνει την παρουσία αυτών των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σας, οδηγώντας σε ένα ευφορικό υψηλό, καθώς και αύξηση του μεταβολισμού σας, με αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της ενεργειακής βιασύνης. Ο υψηλότερος μεταβολισμός μπορεί να αυξήσει την καύση θερμίδων σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Η επίδραση που έχει το MDMA στα επίπεδα σεροτονίνης σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει καταστολή της όρεξης, η οποία ήταν ο στόχος του αρχικού κατασκευαστή του φαρμάκου προτού ταξινομηθεί ως ελεγχόμενη ουσία Schedule I και έκανε τον τρόπο του στην αγορά του δρόμου. Η σεροτονίνη παίζει σημαντικό ρόλο όταν αισθάνεστε γεμάτοι ή πεινασμένοι. Με την αλλαγή της ποσότητας ενεργού σεροτονίνης που υπάρχει στο σύστημά σας, το MDMA μπορεί να εξαπατήσει το σώμα να σκέφτεται ότι δεν πεινάει. Ως αποτέλεσμα, αυτό βοηθά στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, γεγονός που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το MDMA δεν προσφέρεται επί του παρόντος ως προϊόν απώλειας βάρους και είναι πλέον παράνομο είναι λόγω των πιθανών παρενεργειών του φαρμάκου. Μαζί με την ευφορία και άλλα ευχάριστα συναισθήματα που σχετίζονται με τη χρήση του φαρμάκου υπάρχουν δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες, όπως εθισμός, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ανεξέλεγκτη σφίξιμο των δοντιών, εφίδρωση, ναυτία και επιληπτικές κρίσεις. Όταν συνδυάζεται με το χορευτικό και το υψηλό θερμοκρασιακό περιβάλλον ενός συλλόγου ή rave, το MDMA μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και υπερθερμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Ιστορία

Διεγερτικά αποτελέσματα

Καταστολή της όρεξης

Κίνδυνοι