Γιατί οι μύες μου γίνονται μικρότεροι μετά την άρση των βαρών;

Η ανάπτυξη των μυών διευκολύνεται από μια αναβολική ή οικοδομική διαδικασία που ονομάζεται υπερτροφία. Η υπερτροφία τοποθετεί πάνω από τους φυσιολογικούς ιστούς τους μύες σας, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε ευνοϊκές φυσιολογικές συνθήκες. Εάν οι μύες σας γίνονται μικρότεροι, είναι ατροφικοί. Η ατροφία είναι μια καταβολική διαδικασία που συμβαίνει εάν η προπόνηση, η διατροφή ή ο τρόπος ζωής σας δεν ευθυγραμμίζονται επαρκώς με το στόχο σας να κάνετε τους μυς σας μεγαλύτερο.

Πάνω από την εκπαίδευση

Η υπερβολική κατάρτιση περιγράφει μια κατάσταση στην οποία οι μύες σας δεν έχουν επαρκή χρόνο μεταξύ των προπονήσεων για να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν. Εάν εκπαιδεύετε πάρα πολύ σκληρά και πολύ συχνά, η αναβολική διαδικασία υπερτροφίας δεν μπορεί να συμβεί. Συμπεριλάβετε λίγες ημέρες από την άσκηση ανά εβδομάδα και συμπεριλάβετε περιοδικές φάσεις ελαφρύτερων ή λιγότερο συχνών προπονήσεων για να αποφύγετε υπερβολική εκπαίδευση. Στο βιβλίο τους “Σχεδιασμός Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Αντίστασης”. Ο Steven Fleck και ο William Kraemer προτείνουν να οργανώσετε τις προπονήσεις σας για να αποφύγετε την άσκηση των ίδιων μυών σε διαδοχικές ημέρες και επίσης να προτείνετε να κάνετε ένα διάλειμμα από το να εργαστείτε εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή παραμένουσες.

Κακή διατροφή

Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μυς χωρίς καλή διατροφή. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα αθλητικής διατροφής Anita Bean, η οικοδόμηση μεγαλύτερων μυών απαιτεί πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, καθώς και ένα πλεόνασμα θερμίδων πάνω από τις καθημερινές σας ενεργειακές απαιτήσεις. Εάν προπονούνται σκληρά αλλά δεν τρώνε σωστά, μπορεί να βρείτε τους μύες σας να γίνονται μικρότεροι αντί για μεγαλύτεροι. Εάν δεν κερδίζετε κανένα μυ, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τρώτε αρκετά για να τροφοδοτήσετε τις προπονήσεις σας και την επακόλουθη διαδικασία αποκατάστασης.

Πάρα πολύ άγχος

Το συναισθηματικό και το ψυχολογικό στρες προκαλούν την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι μια καταβολική ορμόνη που διευκολύνει τη διάσπαση των ιστών του σώματος για ενέργεια. Αν προσπαθείτε να κάνετε τους μυς σας μεγαλύτερους, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης σας στο ελάχιστο, διαχειρίζοντας τα επίπεδα στρες και εφαρμόζοντας τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης δεν ευνοούν την απόκτηση μυών και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι μύες να γίνονται μικρότεροι και ασθενέστεροι παρά την εκπαίδευσή σας, σύμφωνα με το “Σχεδιαστικά Προγράμματα Κατάρτισης Αντίστασης”.

Εκτελώντας πάρα πολύ καρδιο

Η απόκτηση μυών και η ανάπτυξη υψηλών βαθμών καρδιαγγειακής ικανότητας είναι αντιπαραγωγικές. Η άσκηση Cardio ενθαρρύνει το σώμα σας να καταργήσει τους υπερβολικούς μύες για να διευκολύνει και να καταστήσει πιο οικονομικές τις δραστηριότητες όπως η υπεραστική λειτουργία ή η ποδηλασία. Η άσκηση σύντομων καρδιακών προπονήσεων είναι επωφελής για την καρδιά και την υγεία των πνευμόνων, αλλά οι μακριές προπονήσεις καρδιοειδών μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά σας να κερδίζετε μυς και μπορεί ακόμη και να οδηγήσετε τους μύες σας να μειώνονται παρά τις συχνές συνεδρίες άρσης βαρών.

Γήρανση και μυϊκή απώλεια

Οι μύες γίνονται μικρότεροι και ασθενέστεροι με την ηλικία. Οι τακτικές περιόδους άσκησης δύναμης μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την καταβολική διαδικασία – που ονομάζεται σαρκοπενία – αλλά δεν θα την σταματήσουν τελείως. Τα επίπεδα αναβολικών ορμονών μειώνονται με την ηλικία που οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας. Οι κύριες αναβολικές ορμόνες είναι η τεστοστερόνη και η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη και τα επίπεδα φυσικά μειώνονται από την ηλικία των 40 ετών και μετά, σύμφωνα με τις “Αρχές της Ανατομίας και της Φυσιολογίας”.