Γιατί οι μύες αισθάνονται πόνο την ημέρα μετά από μια προπόνηση;

Ο πόνος των μυών είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τον πόνο και την ταλαιπωρία στον μυϊκό ιστό. Όταν ασκείτε, αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να αναπτυχθεί μία ή δύο μέρες αργότερα στους μύες που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Ενώ οι ερευνητές κάποτε πίστευαν ότι η μετά την άσκηση μυϊκή ευαισθησία προκλήθηκε από την συσσώρευση μιας ουσίας που ονομάζεται γαλακτικό οξύ, τώρα πιστεύουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα σωματικής βλάβης στους μυς σας.

Οι γιατροί συνήθως αναφέρονται σε πόνο την ημέρα μετά από μια προπόνηση ως καθυστερημένη έναρξη μυϊκή πόνου. Ενώ η ακριβής αιτία αυτής της πόνος είναι άγνωστη, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι προέρχεται από τις συνδυασμένες επιδράσεις παραγόντων όπως η αιμορραγία των μυϊκών ινών, η βλάβη σε εξειδικευμένες δομές που συγκρατούν τις μυϊκές ίνες σας μαζί και η απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών στους περιβάλλοντες χώρους Τους μυς σας. Όταν εμφανιστούν αυτές οι μορφές βλάβης, το σώμα σας παράγει πρήξιμο και πόνο ως μέρος μιας φλεγμονώδους θεραπευτικής απόκρισης που συνήθως κορυφώνεται μέσα σε λίγες μέρες και καταβιβάζεται βαθμιαία.

Η έκταση του πόνου που αισθάνεστε μετά την εξάσκηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείτε τους μυς σας, σύμφωνα με το “Scientific American”. Αν προσπαθήσετε να αυξήσετε το βάρος σας περισσότερο από ό, τι οι μύες σας μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια, η δύναμη στους μύες σας θα τους αναγκάσει να επιμηκύνουν παρά να συστέλλονται όπως κανονικά. Οι κινήσεις αυτού του τύπου δημιουργούν περισσότερη μυϊκή βλάβη από τις κινήσεις που εμπίπτουν στην ικανότητα ανύψωσης και επιτρέπουν στους μυς σας να συστέλλονται κανονικά. Με τη σειρά του, η αυξημένη μυϊκή βλάβη προκαλεί μεγαλύτερες ποσότητες πόνου μετά την άσκηση.

Συνήθως, τα συμπτώματα DOMS εξαφανίζονται μόνοι τους μέσα σε μια εβδομάδα. Μπορείτε να ελαφρύνετε τη σοβαρότητα της υπάρχουσας μυϊκής πληγής με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του μασάζ ή προσεκτικά τεντώνοντας τους μαστούς που έχουν προσβληθεί, αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο άγχος στους μύες που έχουν προσβληθεί, μέχρι να εξαφανιστούν οι πόνοι και να εκτελούνται ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως περιστασιακή πεζοπορία, Τους πονεμένους μυς σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης ή της ιβουπροφαίνης, και να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο RICE, το οποίο ενθαρρύνει την ανάπαυση, τις εφαρμογές πάγου ή άλλης ψυχρής πηγής, τη χρήση επιδέσμων συμπίεσης και την ανύψωση των επώδυνων μυών σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας.

Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος παράγει βραχυχρόνια πόνο που σας ενθαρρύνει να τερματίσετε μια άσκηση και προστατεύετε τους μύες σας από σοβαρές βλάβες. Ωστόσο, η παραγωγή γαλακτικού οξέος σταματά όταν σταματήσετε να ασκείτε. Μπορείτε να μειώσετε ή να αποφύγετε την εμφάνιση του DOMS εκτενώς τεντώνοντας τους μύες σας πριν και μετά από οποιαδήποτε άσκηση, προθέρμανση και ψύξη σωστά κατά την άσκηση, εισάγοντας νέες ρουτίνες προπόνησης σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και αποφεύγοντας τις απότομες αλλαγές στη ρουτίνα άσκησής σας.

Βασικά

Βαθμοί πόνος

Θεραπεία

Σκέψεις