Γιατί θα έπρεπε να δω έναν νευρολόγο για το μάτι μου;

Οι νευρολόγοι ειδικεύονται σε διαταραχές και ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Δεδομένου ότι τα μάτια μπορούν να επηρεαστούν από ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις, οι γιατροί που ειδικεύονται στη νευρολογία μπορεί να χρειαστούν για να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν κάποιες οπτικές συνθήκες. Μερικοί οφθαλμίατροι ειδικεύονται σε θέματα νευρολογίας και οφθαλμών, αλλά για τις περισσότερες συνθήκες του οφθαλμού που εμπλέκουν τον εγκέφαλο, θα χρειαστεί νευρολόγος για να κάνει τη διάγνωση.

Συμπτώματα

Όταν ένα άτομο αναπτύσσει οφθαλμικά προβλήματα, ένας γιατρός ματιών είναι συνήθως ο πρώτος γιατρός που έχει συμβουλευτεί. Ο γιατρός ματιών μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε νευρολόγο για συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα. Τα συμπτώματα των οφθαλμών που μπορεί να απαιτούν αξιολόγηση από νευρολόγο περιλαμβάνουν απώλεια όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια, ανάπτυξη διπλής όρασης και απώλεια οπτικού πεδίου. Ο γιατρός μάτι θα στείλει γενικά τα προηγούμενα αρχεία στον νευρολόγο για να βοηθήσει στην αξιολόγηση.

Προβλήματα απώλειας όρασης

Η απώλεια όρασης μπορεί να προκληθεί από βλάβη στο νευρολογικό σύστημα και η θέση του προβλήματος μπορεί να καθοριστεί σύμφωνα με τα συμπτώματα και την χρονική πορεία των συμπτωμάτων, σύμφωνα με την Ακαδημία Νευρολογίας. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει απότομη απώλεια όρασης · ​​η διαλείπουσα απώλεια της όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια μπορεί να προκληθεί από αυξημένη πίεση μέσα στο κεφάλι ή από απόφραξη σε αιμοφόρο αγγείο. Οι συνθήκες αυτές θα πρέπει να παραπέμπονται αμέσως σε νευρολόγο. Μια άλλη αιτία απώλειας όρασης είναι η οπτική νευρίτιδα, η οποία προκαλείται από φλεγμονή του οπτικού νεύρου στο ένα μάτι, σύμφωνα με το MayoClinic. Η οπτική νευρίτιδα είναι συχνά ένα σημάδι σκλήρυνσης κατά πλάκας και ένας ασθενής που αναπτύσσει αυτή την πάθηση πρέπει να παραπέμπεται σε νευρολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Προβλήματα κίνησης των ματιών

Η διπλή όραση προκαλείται συχνά από προβλήματα με τους μυς που μετακινούν τα μάτια ή τα νεύρα που ελέγχουν αυτούς τους μυς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Michigan State University. Ωστόσο, η διπλή όραση μπορεί να μην προκαλεί πάντα πρόβλημα στον εγκέφαλο. Ασθένειες όπως το σύνδρομο Guillain-Barre και ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν διπλή όραση, σύμφωνα με την Κλινική Νευρολογίας της Μινεάπολης. Ένα ανεύρυσμα ή ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσει διπλή όραση και να απαιτήσει άμεση αξιολόγηση από νευρολόγο. Το διπλό όραμα που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και βελτιώνει με ανάπαυση μπορεί να προκληθεί από τη διαταραχή μυασθένεια gravis · αυτή η κατάσταση απαιτεί παραπομπή σε νευρολόγο επίσης, σύμφωνα με την Ακαδημία Νευρολογίας.

Απώλεια οπτικού πεδίου

Τα ελαττώματα του οπτικού πεδίου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός προβλήματος με το μάτι ή ενός προβλήματος περαιτέρω στο οπτικό μονοπάτι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Patient UK. Με τη χαρτογράφηση του ελαττώματος στο οπτικό πεδίο, χρησιμοποιώντας μια μηχανή ελέγχου οπτικού πεδίου, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει πού είναι η βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλεί την απώλεια οπτικού πεδίου. Η απώλεια οπτικού πεδίου που επηρεάζει και τα δύο μάτια συνήθως προκαλείται από ένα πρόβλημα στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, εάν το αριστερό άνω τμήμα του οπτικού πεδίου λείπει και στα δύο μάτια, η βλάβη μπορεί να βρίσκεται στη δεξιά περιοχή του κροταφικού λοβού. Η διμερής απώλεια οπτικού πεδίου μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν όγκο, όπως έναν όγκο της υπόφυσης. Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αξιολογούνται από νευρολόγο, διότι μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω θεραπεία για τη βλάβη.

Εξέταση

Μια οφθαλμική εξέταση από έναν νευρολόγο περιλαμβάνει μια μέτρηση της οπτικής οξύτητας και μια εξέταση οπτικού πεδίου σύγκρουσης στο γραφείο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης οπτικού πεδίου αντιμετώπισης, ο γιατρός κρατά ένα αντικείμενο και ζητά από τον ασθενή να σημειώσει, όταν το αντικείμενο δεν μπορεί πλέον να εμφανιστεί · αυτό καθορίζει εάν υπάρχει μια περιοχή που λείπει στο οπτικό πεδίο του ασθενούς. Ο νευρολόγος θα αξιολογήσει επίσης την κίνηση του Τα μάτια για να βεβαιωθείτε ότι τα μάτια κινούνται από κοινού και έχουν πλήρη εμβέλεια κίνησης. Τα προβλήματα με τις κινήσεις των ματιών μπορεί να προκαλέσουν διπλή όραση. Ο νευρολόγος μπορεί επίσης να διατάξει την απεικόνιση του εγκεφάλου με CT ή MRI, για να ρίξει μια ματιά στον εγκέφαλο ενός ασθενούς με νευρολογικές οφθαλμικές καταγγελίες.