Βιταμίνη c & προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται συμπληρώματα προγεστερόνης ή βιταμίνης C κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων χωρίς λόγο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αδικαιολόγητους κινδύνους για την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για γυναίκες που έχουν δυσκολία να συλλάβουν ή να διατηρήσουν μια εγκυμοσύνη. Εάν πιστεύετε ότι θα επωφεληθείτε από οποιοδήποτε από αυτά τα συμπληρώματα, μιλήστε πάντα πρώτα με το γιατρό σας. Μην πάρετε κανένα από αυτά τα συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς την άδεια του γιατρού σας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, καταπολεμά τις λοιμώξεις, αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων, επισκευάζει ιστούς και βοηθά στην ανάπτυξη των οστών. Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι δυνατόν να πάρετε πάρα πολλά. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες υγιείς εγκύους χρειάζονται περίπου 85 mg βιταμίνης C ημερησίως μέσω της τροφής και της προγεννητικής βιταμίνης. Η λήψη σημαντικά μεγαλύτερων ποσών από αυτό το ποσό μέσω συμπληρωματικής συμπλήρωσης μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως αύξησης του κινδύνου πρόωρου τοκετού, σημειώνει η ιατρική συμβουλευτική επιτροπή του BabyCenter. Πάντα να μιλάτε στο γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης C κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Την προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη που βρίσκεται στο σώμα. Πριν από την εγκυμοσύνη, η ορμόνη βοηθά στην προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη με την πάχυνση της επένδυσης της μήτρας ή του ενδομητρίου. Οι γυναίκες που έχουν χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να χρειαστεί να πάρουν συμπληρώματα προγεστερόνης για να μείνουν έγκυες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη καλλιεργεί το έμβρυο και βοηθά στη διατήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος έτσι ώστε το αγέννητο μωρό να μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί. Οι γυναίκες που έχουν χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της πρώτης κύησης μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα προγεστερόνης για να βοηθήσουν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Η συμπλήρωση προγεστερόνης μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες που είχαν ήδη ένα πρόωρο μωρό να αποτρέψουν την πρόωρη γέννηση, σύμφωνα με το March of Dimes.

Αλληλεπιδράσεις

Αν και καμία έρευνα δεν δείχνει κανένα όφελος από τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C με συμπληρώματα προγεστερόνης, ούτε γνωστές αρνητικές αλληλεπιδράσεις υπάρχουν, σύμφωνα με το Drugs.com. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η λήψη αμφότερων των συμπληρωμάτων ταυτόχρονα είναι χωρίς κανένα κίνδυνο. Πάντα να μιλάτε στο γιατρό σας για όλα τα άλλα συμπληρώματα και τα φάρμακα που παίρνετε, ώστε ο γιατρός σας να μπορέσει να λάβει μια εκπαιδευμένη απόφαση σχετικά με το αν η λήψη ενός ή και των δύο συμπληρωμάτων είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

Σκέψεις

Οι γυναίκες που έχουν ελαττωματικό φάσμα ωχρινιών μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C για την αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Αυγούστου 2003 με τίτλο «Γονιμότητα και Στειρότητα». Η ωχρινική φάση είναι το δεύτερο μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου, που συμβαίνει μετά από ωοθυλακιορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα επίπεδα προγεστερόνης τυπικά αυξάνονται έτσι ώστε η επένδυση της μήτρας να πυκνώνει και να αναπτύσσει επιπλέον αιμοφόρα αγγεία, πράγμα που βοηθά το έμβρυο να προσκολλάται στη μήτρα. Η προγεστερόνη επίσης καταστέλλει την εμμηνόρροια. Αυτή η φάση διαρκεί συνήθως για 12 ημέρες, αλλά διαρκεί πολύ μικρότερη για γυναίκες με ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης. Αυτές οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα πολύ χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα προγεστερόνης σε αυτές τις γυναίκες και να επεκτείνουν την ωχρινική φάση έτσι ώστε η πιθανότητα αύξησης της εγκυμοσύνης να αυξηθεί, αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα τρέχοντα ευρήματα. Εάν σας ενδιαφέρει η χρήση συμπληρώματος βιταμίνης C για την αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης για να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας.