Βιταμίνη b5 & γαλακτικό οξύ

Όπως και οι άλλες επτά βιταμίνες Β, η βιταμίνη Β5 – που ονομάζεται επίσης παντοθενικό οξύ – σας βοηθά να μετατρέπετε τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη για να παράγετε ενέργεια. Το παντοθενικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και ορμονών που σχετίζονται με το άγχος και το φύλο. Αλλά το παντοθενικό οξύ έχει ένα λιγότερο γνωστό όφελος – την ικανότητα να μειώσει ή να αποτρέψει την συσσώρευση γαλακτικού οξέος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Γλυκόζη

Όταν εκτελείτε ασκήσεις υψηλής έντασης, αρχίζετε να αναπνέετε ταχύτερα για να πάρετε περισσότερο οξυγόνο στους μυς σας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την παραγωγή ενέργειας είναι μέσω του οξυγόνου, αλλά όταν χρειάζεστε ενέργεια ταχύτερα από ό, τι μπορεί να σας προσφέρει το οξυγόνο, οι μύες σας παράγουν ενέργεια χωρίς αυτό σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη παράγει ενέργεια αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την παραγωγή αερόβιας ενέργειας. Εκτός από την ανεπάρκεια, η γλυκόζη μπορεί επίσης να οδηγήσει στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος.

Συσσώρευση γαλακτικού οξέος

Αυξημένο γαλακτικό οξύ μπορεί να προκύψει από μια ποικιλία μεταβολικών προβλημάτων. Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο μυϊκό ιστό παράγει την αίσθηση καψίματος και τη φλεγμονή που αισθάνεστε ενώ οι μύες σας είναι ακόμα ενεργοί. Αυτός ο πόνος είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε την υπερβολική εργασία στο σώμα σας και να σας επιτρέψουμε να ανακάμψετε αφού το σώμα σας καθαρίσει το γαλακτικό οξύ. Οι ερασιτέχνες αθλητές έχουν ένα χαμηλό όριο για το γαλακτικό οξύ, αλλά οι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι αθλητές μπορούν να μετατρέψουν αποτελεσματικά το γαλακτικό οξύ σε γλυκόζη, αποφεύγοντας τη συσσώρευση.

Βιταμίνη Β5 για την αποτροπή της συσσώρευσης

Το παντοθενικό οξύ – καθώς και το άλφα-κετογλουταρικό οξύ, το μηλικό οξύ, το φουμαρικό οξύ, το ηλεκτρικό οξύ, το κιτρικό οξύ και το πυροσταφυλικό οξύ – είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας για καύσιμα από χαρτί. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β5, καθώς και η συμπλήρωση των άλλων οξέων που αναφέρονται, μπορεί να αποτρέψει και να καταργήσει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Αυτά τα οξέα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μυϊκή ενέργεια, να αυξήσουν την αεροβική ικανότητα και να αποτρέψουν την κόπωση. Η βιταμίνη Β5 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται με φωσφορικά, καρνοσίνη και δισανθρακικά.

Πηγές βιταμίνης Β5

Ενώ η βιταμίνη B5 είναι διαθέσιμη σε μια ποικιλία τροφίμων, είναι δύσκολο να απορροφηθεί η βιταμίνη B5. Φρέσκα κρέατα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι όλες οι πηγές βιταμίνης Β5, με καλαμπόκι, κουνουπίδι, φυλλώδη χόρτα, ντομάτες, αβοκάντο, όσπρια, κρόκους αυγών, βοδινό κρέας, κρέατα οργάνων, πουλερικά, γάλα, φιστίκια, σόγια, γλυκοπατάτες, Αστακό, φύτρο σίτου και σολομό, που είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές. Η βιταμίνη Β5 είναι επίσης διαθέσιμη σε βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Προφυλάξεις

Αν και η βιταμίνη Β5 θεωρείται ασφαλής, η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Β5 μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η βιταμίνη Β5 μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν καταναλώσετε τη βιταμίνη B5.