Βιταμίνη Β12 για τους άνδρες

Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων για να παραμείνουν υγιείς. Η βιταμίνη Β-12 είναι μια σημαντική βιταμίνη Β που χρησιμοποιείται για πολλές φυσιολογικές διεργασίες. Οι άνδρες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Β-12 για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα είναι ανεπαρκείς σε αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό. Ωστόσο, πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σκοπός

Το σώμα σας χρησιμοποιεί βιταμίνη Β-12 για αρκετές διαδικασίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Οι άνδρες χρειάζονται βιταμίνη Β-12 για να παράγουν μυελίνη, ένα μόριο που μονώνει τις νευρικές ίνες σας για να αυξήσει την ταχύτητα της έκλυσης νευρώνων. Η βιταμίνη προωθεί επίσης την κανονική δημιουργία του DNA και βοηθά το σώμα σας να δημιουργήσει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η παρουσία βιταμίνης Β-12 απαιτείται επίσης για μια σειρά χημικών αντιδράσεων που εμπλέκονται στη δημιουργία ορμονών, πρωτεϊνών και λιπιδίων.

Συνιστώμενη πρόσληψη

Το γραφείο συμπληρώματος διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας συνιστά τα αγόρια ηλικίας 9 έως 13 ετών να λαμβάνουν 1,8 mcg βιταμίνης Β-12 ανά ημέρα. Οι άνδρες ηλικίας άνω των 14 ετών χρειάζονται 2,4 mcg.

Πηγές

Οι πρωταρχικές διαιτητικές πηγές βιταμίνης Β-12 είναι ζωικά προϊόντα, οπότε οι χορτοφάγοι ή οι βέγκαν άνδρες πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμινών Β για να λάβουν τα οφέλη της βιταμίνης Β-12. Καλές πηγές βιταμίνης Β-12 περιλαμβάνουν ζαμπόν, ρέγγα, μαγειρεμένα στρείδια, σολομό, τόνο, μύδια και συκώτι. Αν δεν έχετε αρκετή βιταμίνη Β-12 μέσω της διατροφής σας, αναζητήστε ένα προφορικό συμπλήρωμα που περιέχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης.

Ελλειψη

Η έλλειψη βιταμίνης Β-12 προκαλεί ποικίλα προβλήματα υγείας. Επειδή η βιταμίνη Β-12 είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία των νεύρων, η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, κόπωση, προβλήματα ισορροπίας, απώλεια μνήμης, κακή αντανακλαστικά, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και κακή αντίληψη του πόνου. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β-12 μπορεί επίσης να προκαλέσει κακοήθη αναιμία, ένα πρόβλημα με την παραγωγή ερυθροκυττάρων που προκαλεί σοβαρή έλλειψη ενέργειας. Ένα άλλο πρόβλημα για τους άνδρες με ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 είναι ότι τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα τους αυξάνονται. Η ομοκυστεΐνη αναγκάζει τα κύτταρα του αίματος να κολλήσουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.