Βιταμίνες και μέταλλα για κράμπες στα πόδια

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να συμβούν σε κανέναν. Είναι ξαφνικοί, έντονοι σπασμοί των μυών, συνήθως των ποδιών και των ποδιών. Οι κράμπες μπορούν να σας σταματούν στη μέση μιας προπόνησης, να σας ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας ή να σας ενοχλήσουν ενώ εργάζεστε. Οι συχνές αιτίες των μυϊκών κράμπες περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, τη μυϊκή καταπόνηση και τις ανεπάρκειες των βιταμινών και των ανόργανων ουσιών. Εκτός από τη διατήρηση καλά ενυδατωμένο, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη μυϊκές κράμπες δίνοντας προσοχή στην πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία των κράμπες των ποδιών, εξαιτίας της προκύπτουσας ανισορροπίας ηλεκτρολυτών. Το μαγνήσιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης επειδή εμπλέκεται στην κίνηση ασβεστίου και καλίου μέσα και έξω από τα κύτταρα, που επηρεάζει τις συσπάσεις των μυών. Μια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ισορροπία ηλεκτρολυτών, η οποία μπορεί να προκαλέσει κράμπες στα πόδια. Τακτικά φαγητά όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους, το σπανάκι, τα φασόλια και το αβοκάντο μπορούν να εξασφαλίσουν ότι παίρνετε αρκετό μαγνήσιο.

Το ασβέστιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που εμπλέκεται στη λειτουργία των νεύρων, στη συστολή των μυών και στη χαλάρωση. Όπως συμβαίνουν οι μύες, εάν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο για να χαλαρώσει ο μυς, μπορεί να σχηματιστεί κράμπα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, μπορεί να σας εξασφαλίσει την ικανοποίηση των καθημερινών σας αναγκών.

Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης υπεύθυνος για τη διεξαγωγή νευρικών παλμών στο σώμα. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στη συστολή των μυών και έχοντας χαμηλό κάλιο ή υποκαλιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Η κατανάλωση κρέατος, ορισμένων τύπων ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών και φασολιών θα βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα του καλίου σας κανονικά και μπορεί να αποτρέψετε μυϊκές κράμπες. Τα δημοφιλή προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο περιλαμβάνουν μπανάνες, εσπεριδοειδή, ντομάτες και πατάτες.

Το νάτριο λειτουργεί μαζί με τους άλλους ηλεκτρολύτες – κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο – για τη δημιουργία κατάλληλων νευρικών παρορμήσεων και μυϊκών συστολών. Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι χαμηλά, λόγω αφυδάτωσης ή υπερβολικής εφίδρωσης, μπορεί να εμφανιστούν μυϊκές κράμπες. Ενώ οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο προωθούνται για συνολική καλή υγεία, εάν αντιμετωπίζετε μυϊκές κράμπες, ίσως θέλετε να προσθέσετε λίγο αλάτι στα γεύματά σας.

Οι βιταμίνες Β εμπλέκονται σε πολλές βιολογικές διεργασίες που κυμαίνονται από την παραγωγή των ερυθροκυττάρων, την παραγωγή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη Β-βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των κράμπες στα πόδια. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Neurology” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα σύμπλεγμα συμπλόκων βιταμίνης Β μείωσε τις μυϊκές κράμπες στο 86% των ασθενών που μελετήθηκαν. Βιταμίνες Β μπορούν να βρεθούν σε κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ολικής αλέσεως, φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των μυών. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, ενδέχεται να εμφανίσετε μυϊκές κράμπες. Η βιταμίνη D γίνεται από το σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου και βρίσκεται επίσης σε μερικά τρόφιμα. Οι διαιτητικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο γάλα και ορισμένα είδη ψαριών. Ωστόσο, ακόμα και με σωστή διατροφή και χρόνο στον ήλιο, μπορείτε ακόμα να έχετε μια ανεπάρκεια. Ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D για να καθορίσει εάν είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα.

Μαγνήσιο

Ασβέστιο

Κάλιο

Νάτριο

Σύμπλεγμα Βιταμίνης Β

Βιταμίνη D