Βιταμίνες για σακούλες κάτω από τα μάτια

Η έλλειψη ύπνου, η κληρονομικότητα και η γήρανση είναι οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν σακούλες κάτω από τα μάτια. Οι βιταμίνες στη διατροφή σας μπορεί να μην παίζουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε από αυτές τις αιτίες, αλλά φροντίζοντας να συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες A, C και E μπορεί να σας βοηθήσουν να προσφέρετε κάποια προστασία κατά της διαδικασίας γήρανσης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε πώς η δίαιτα επηρεάζει την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των σακουλών κάτω από τα μάτια σας.

Βιταμίνη C

Μια από τις κύριες αιτίες των σακουλών είναι η αποδυνάμωση των συνδέσμων κάτω από το μάτι σας που κρατούν τον λιπαρό ιστό πίσω. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στην αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, η λήψη αρκετής βιταμίνης C στη διατροφή σας αυξάνει τη γήρανση του δέρματος. Οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν ότι έχει να κάνει με τον ρόλο που παίζει η βιταμίνη C στην παραγωγή κολλαγόνου, η οποία είναι η πρωτεΐνη που κάνει τους συνδέσμους κάτω από τα μάτια σας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο των σακουλών κάτω από τα μάτια σας, συμπεριλάβετε τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, το πεπόνι και τις ντομάτες για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη C στη διατροφή σας.

Βιταμίνη Α

Η μελέτη του 2007 από το American Journal of Clinical Nutrition σημείωσε επίσης μια σχέση μεταξύ χαμηλότερης πρόσληψης βιταμίνης Α και αύξησης της γήρανσης του δέρματος. Η βιταμίνη Α δεν έχει άμεση επίδραση στους σακούλες όπως η βιταμίνη C, αλλά μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, τα μαύρα μάτια, το γάλα και τα αυγά είναι καλές πηγές διατροφής της βιταμίνης Α.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε προστατεύει επίσης το δέρμα από τη ζημία από τον ήλιο, γεγονός που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης που είναι υπεύθυνη για τις σακούλες. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα σας από την οξειδωτική βλάβη που είναι γνωστό ότι αποτελεί μείζονα παράγοντα στη διαδικασία γήρανσης. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα αμύγδαλα, το φύτρο σιταριού, τους ηλιανθόσπορους και το φυστικοβούτυρο.

Άλλοι παράγοντες διατροφής

Οι βιταμίνες παίζουν περισσότερο έμμεσο ρόλο για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας, αλλά υπάρχουν αλλαγές στη διατροφή που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να έχουν περισσότερες άμεσες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο περιορισμός της πρόσληψης τροφών που προκαλούν κατακράτηση υγρών, όπως το γρήγορο φαγητό, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα αλμυρά σνακ, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή κάποιου από το πρήξιμο. Επίσης, προσέξτε την πρόσληψη καφεΐνης για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε επαρκή ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ.