Όταν το σώμα σας πονάει μετά την πρώτη ημέρα της προπόνησης

Είναι φυσικό να βιώσετε κάποια πόνο μετά από μια προπόνηση και αυτό είναι ακόμα πιο αληθές μετά την πρώτη ημέρα ενός προγράμματος άσκησης. Εργάζεστε τους μυς σε διαφορετική ένταση και φόρτο εργασίας από ό, τι συνηθίζουν, οπότε είναι λογικό ότι αισθάνονται κάπως επώδυνοι ή ακόμα και τρυφεροί μετά τη δραστηριότητα. Εάν, ωστόσο, είστε σε συνεχή πόνο, θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι έχετε πιέσει το σώμα σας περισσότερο από την τρέχουσα ικανότητα άσκησης.

Ακόμα κι αν είστε σχετικά νέος στην άσκηση, πιθανότατα έχετε ακούσει κάποιον να μιλάει για κάψιμο μυών. Όταν αναγκάζετε τους μυς να συστέλλουν και να χαλαρώνουν επανειλημμένα, προκαλείτε στρες στις ίνες τους. Όπως κάθε άλλη μορφή άγχους ή στελέχους, το σώμα αποκρίνεται με τη μορφή πόνου. Αυτός ο πόνος, ωστόσο, είναι περισσότερο από μια αίσθηση καψίματος που μπορεί να οδηγήσει σε λίγο πόνο την ημέρα ή δύο μετά την προπόνηση σας, έτσι δεν είναι συνήθως αιτία για συναγερμό.

Εκτός από τη νέα δραστηριότητα, η ευαισθησία είναι πιθανότατα αποτέλεσμα του επιπέδου σας. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την επεξεργασία, οι μύες σας θα φτάσουν σε σημείο κούρασης με πολύ ταχύτερο ρυθμό από κάποιον που είναι περισσότερο σωματικά ικανός, έτσι θα αισθανθείτε λίγο πληγή μετά την άσκηση. Η πόνος μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι έχετε πιέσει τον εαυτό σας περισσότερο από το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Την επόμενη φορά, μειώστε την ένταση και τη διάρκεια για να ανακουφίσετε κάποια από την ενόχληση που αισθάνεστε.

Ενώ η πόνος ή η τρυφερότητα είναι συχνά φυσική, το σώμα σας πιθανότατα σας λέει ότι πρέπει να πάρετε μια μέρα ή δύο μακριά προτού να επιστρέψετε στην προπόνηση σας. Αν εργάζεστε στους μυς ενάντια στην αντίσταση, όπως η ανύψωση βαρών ή άλλες δραστηριότητες που φέρουν βάρος, πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα μεταξύ των προπονήσεων. Για μικρότερες ομάδες μυών, όπως αυτές που βρίσκονται στα χέρια και τα κάτω πόδια, χρειάζεστε συνήθως δύο ημέρες για ανάκαμψη, ενώ οι μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες τείνουν να χρειάζονται τρεις ημέρες για πλήρη ανάκτηση.

Εάν αντιμετωπίζετε τον πραγματικό πόνο, μπορεί να έχετε τραβήξει έναν μυ ή τένοντα ή ακόμα και να σπάσει έναν σύνδεσμο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να παγώσετε το τμήμα του σώματος που σας έχει προσβληθεί καθώς και να μιλήσετε σε γιατρό. Οι ιατρικοί επαγγελματίες μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τη σοβαρότητα ενός τραυματισμού και να προτείνουν την πιο κατάλληλη μορφή θεραπείας.

Πόνος

Καταλληλότητα

Ανάκτηση

Πόνος